CamillaS200x200pxDet är verkligen skönt att se hur naturen återhämtar sig snabbt, trots att man trodde att det verkligen var kört för många vintergröna växter! Hemma hos mig skjuter rhododendron nya skott från basen och murgrönan är grön och fin igen. I skogen skjuter det upp massor med nytt blåbärsris. Även om det nog inte blir blåbär i år, så kommer riset i alla fall tillbaka! Lingonriset har jag inte sett skott av ännu – har någon annan det? Tallar i skogsbryn är på många ställen också hårt åtgångna. Enar och barrhäckar ser dock fortfarande ledsna ut i våra trädgårdar – där blir det nog mycket som får bytas ut…

Jag går ju på en trädgårdsmästarutbildning och just nu är jag på praktik i Backa församling, som har vad som kallas Grönt arbete i sitt våtmarksområde som heter Hökälla. Det är arbetslösa i det sk fas 3 som skall sysselsättas, helt enkelt för att få sin ersättning efter mer än 450 dagars arbetslöshet i jobb- och utvecklingsgarantin. Då får man välja en sysselsättning hos en anordnare som är godkänd av arbetsförmedlingen. Det har ju varit en hel del negativa skriverier om detta i tidningarna, för självklart finns det ju företag som hittar kryphålen och utnyttjar arbetslösa människor och samhällets resurser för egen vinnings skull.

Den här verksamheten i Hökälla finns det dock inte mycket egen vinning på för anordnaren- däremot finns det en stor vinst för miljön och framför allt fåglarna i detta våtmarksområde som dessutom sätter Backa på kartan i positiv bemärkelse för alla naturintresserade människor. I fredags avtackades en av deltagarna med meningen ”Du har gjort en fantastisk insats för bostadsbristen i Hökälla!” Han hade under sin tid varit med att snickra ett par hundra fågelholkar som satts upp i området och gjort att artrikedomen och möjligheterna till fortplantning bland fåglarna gynnats. Man har också nu möjlighet att ringmärka fåglarna och följa deras förflyttning över världen.

Man sköter också gångarna, dammarna och de övriga ytorna så att ört- och artrikedomen ökar och besökare får en chans att se vår vackra natur.

Här på Hökälla finns det också odlingar att så, rensa och sköta så att det blir en god skörd. Grönsakerna används i matlagningen till lunchen, som man kan äta tillsammans varje dag.

dirtyhands1-300pxEn sådan här grön sysselsättning tror jag kan leda till bättre hälsa för de människorna som hamnat i en mycket negativt stressande situation-efter flera år av jobbcoaching, arbetssökande och praktikplatser, har man fortfarande ingen egen inkomst. Det mår man förstås oftast inte så bra av. Grönt arbete gör att man ”tvingas” vara ute i solljus, frisk luft och röra på sig, kanske med fingrarna i myllan, i ett arbetslag som ger en gemenskap. Alla dessa komponenter ger enligt forskning som går flera hundra år tillbaka, en bättre hälsa. Kanske kan en bättre hälsa vara det som till sist ger dig det där jobbet, när man på en anställningsintervju kan, med huvudet högt, berätta vad man gjort det sista året.

Kanske kan detta vara en god resurs i Gråbos utveckling, när det väl börjar hända saker här? Kommunen vet vi ju, sliter med sin dåliga ekonomi och gröna ytor sköts mer med nödvändighet i åtanke än behov. Jag var på studiebesök i Mölndals kommun i våras och där säger de att de kanske hinner gå över planteringarna runt t.ex. lekplatser, var fjärde, femte år. Med hjälp av Grönt arbete hade det kunna göras oftare och jag tror att arbetet kan kännas mer meningsfullt när man kan göra en insats för sitt eget samhälle. Kanske kan det också öka ansvarskänslan för många, om de själva är med och sköter planteringarna på Mjörnbotorget (Om vi får möjlighet att äga det själva någon gång…) så vi slipper skadegörelse på kvällarna! Dessutom får kommunen och andra företag inom den gröna näringen en möjlighet att anställa människor som visat goda arbetsinsatser under sitt Gröna arbete.

Jag tror verkligen att Gråbos utveckling gynnas av det gröna tänket!

I sommarsolen
Camilla Sundberg

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here