IngerK200pxSommar är ju så många olika saker för oss alla. För mig är sommar att vara ledig länge, vara ute mycket, umgås med familj och vänner mer än vanligt, fika ofta, gå upp i vikt, glasscafé, bada och simma i havet, Hönökonferensen. Ja listan kan göras lång.

Sommar är också friluftsgudstjänst. Förra söndagen hade missionskyrkan det, vilket innebär att vi firar gudstjänst ute på någon fin plats. Efter gudstjänsten fikar man sin medhavda matsäck och umgås.

Vi var i mitt föräldrahem på Heden eller Bäckamaden som det heter nu för tiden. Där bor min dotter med familj. Det spåddes regn till den helgen nästan hela veckan, men när söndagen kom lyste solen och det blåste varma vindar, det kom många gudstjänstbesökare.

bild1

Bland annat mina föräldrar som sedan många år bor i Vara men som arbetat och drivit denna bondgård i nästan hela sitt yrkesverksamma liv. Gården har brukats av pappas släkt i flera generationer bakåt i tiden. Extra roligt denna dag var att pappa, mamma och pappas två systrar kunde vara med, de har alla växt upp på gården.

bild2

Gudstjänsten leddes av Ida och Ebba. Noomie predikade och Los Ukkos sjung och spelade.

bild3

Ett drama spelades upp, som handlade om Paulus som förföljde och dödade alla kristna, men Gud ville annat och satte stopp för Paulus på ett dramatiskt sätt, och han blev en Jesus lärjunge.

bild4

Man kan sammanfatta hela budskapet i gudstjänsten ”Gud kan använda oss alla, och alla behövs”

Snart är det ju semestertid och då har vi mer tid att umgås med vänner. I min presentation står det Bullmorsa. Tänkte göra lite skäl för det namnet denna gång genom att tipsa er om några goda och snabblagade pajrecept, där jag använder det som naturen bjuder på tex rabarber och jordgubbar.

bild5

Ha nu en riktigt go sommar, vila och lata er, läs goda böcker, umgås med vänner och ladda batterierna inför hösten och vintern.

Tänk också på att sommaren är inte en bra och rolig tid för alla. Runt omkring oss i vår kommun finns både barn och vuxna som bävar inför sommaren. Rutiner försvinner, pengar till roliga saker fattas, ensamheten blir mer påtaglig. Har du någon i din närhet som du tror inte älskar sommarledigheten, bjud in dem på en fika, ta med ett extra barn på din utflykt. Det lilla vi gör för varandra har oftast STOR betydelse.

Du är en viktig person och du behövs.

Inger Karlsson

 

Recept på pajer

Här kommer några av mina favorit recept på pajer. Baka gärna med riktigt smör. Det blir ju såklart allra godast. Lycka till!

Rabarberpaj o jordgubbspaj

Skivade rabarber
Några skivade jordgubbar
125 gr smält smör
1 dl socker
2 dl fiberhavregryn
0,5 dl vetemjöl
1 dl solrosfrö

Lägg de skivade rabarberna och jordgubbarna i en pajform. Smält smöret i en kastrull, blanda i de andra ingredienserna i kastrullen. Fördela blandningen över rabarber o jordgubbar.
Grädda i 225 grader i ca 20 min
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Äppelpaj ”lätt som en plätt”

Skalade skivade äpplen
175 gr smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
0,5 tsk bakpulver

Lägg de skivade äpplena i en pajform. Smält smöret i en kastrull och blanda sen ner de andra ingredienserna. Fördela blandningen över frukten. Grädda i 200 grader i ca 25 min Servera med vaniljsås.

Ananaspaj

150 gr smält smör
3 dl socker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Blanda ihop och tryck ut i en pajform. Grädda i 175 grader i 15 min.

2 små burkar eller 1 stor burk krossad ananas
2 dl crème fraiche
1 dl socker (kan minskas till 0,5 dl )
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Häll ut ananasen i ett durkslag och tryck ut saften. Blanda alla ingredienser och häll i det förgräddade pajskalet. Grädda i 175 grader ca 25 min. Håll koll så den inte blir för brunbränd. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Citron och limepaj

3 dl vetemjöl
3 msk socker
125 gr smör
1 äggula

Fyllning
3 ägg
2 dl socker
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal och saft från 1 citron
Rivet skal och saft från 1 lime

Hacka ihop smör, socker, vetemjöl och äggulan till en grynig massa (gör det i matberedaren om du har en sådan) Tryck ut i en form med löstagbar kant eller i en pajform. Låt den vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll i pajformen Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna. Garnera med limeskivor och sikta florsocker över. Servera med vispad grädde.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here