CamillaS200x300pxHar du sett det? Känner du det? Jag syftar på lövsprickningen, som är så nära nu! Vi har väntat så länge, känns det som, tjälen har knappt gått ur marken på sina ställen, trots att det nu är maj.

Förra veckan, helt plötsligt, så poffade sälgens gulagröna blommor upp på grenarna. När jag ser dem, hajar jag alltid till-har löven spruckit? Nej det var ju sälgen som slog ut… Sälgen är startskottet på den magiska färgskaleförändringen på landskapet och bådar om ett par veckor av, för mig, total hänförelse. Jag har nästan inte ord för den här perioden från att sälgen slår ut till att alla träd blivit mustigt gröna. Jag blir fylld av lycka, förväntan, förvåning och en känsla av pånyttfödelse – varje år!

Tittar man närmare på trädknopparna nu, så ser man att de är stora och blanka, den gröna bladkanten syns på många knoppar. Boken har redan börjat slå ut i topparna! Buskarna började slå ut redan under slutet av förra veckan.

SälgVill man verkligen uppleva våren, så är det nu man har chansen. Det går att uppleva våren både till fots, till cykel och från bilen. De flesta har ju en viss sträcka man transporterar sig varje dag – till jobbet, till skolan, till affären – ofta i nästan slentrian. Man åker samma väg varje dag och reflekterar inte så mycket på det- det är en halvtimme, ett par timmar av ens liv som bara försvinner varje dag i något så trist som transporter till och från aktiviteter man kanske måste göra. Nu har du chansen att uppleva ett konstverks skapelse under den tiden!

Välj ut ett stycke som du alltid fokuserar på – ett skogsparti, sträckan längs sjön, kanske den tråkigaste biten, vad vet jag? Eller hela vägen, om den är kort. När du passerar på väg någonstans, så lägger du märke till dagens färger i naturen. Gör detta varje dag från och med nu! Du kommer att uppleva en förvandling, från brunt, skirt grönt och sedan alla nyanser till mustigt grönt. Det är som att se en tavla bli målad framför sig. Stannar man sedan till och ser lite närmare på det omkring sig, så upptäcker man fler och fler blommor som också de slår ut.

Passa på att gå upp och njuta under ekarna i Ekdungen! Liggandes på rygg i vitsipporna, lyssnandes på fåglar och under nya blad som drar igång den fantastiska fotosyntesen i våra träd. Nytt fräscht syre som strömmar ur träden för oss att andas in. Luften är full av energi nu och jag lider verkligen med dem som inte kan njuta av detta, i pollendammets fotspår.

Banvallen mot Björboholm, längs Mjörn, är också en skön sträcka att cykla nu, i förändringens tider. Man har fantastiska vyer över den blanka sjön tidiga mornar och sena kvällar. Vi bor verkligen underbart vackert i Gråbo med omnejd!
Så…jag har sagt det förut men säger det igen-ut och njut!!

Camilla Sundberg

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here