Boende flyktingar Gråbo och Olstorp

Lerums kommun behöver på kort tid ta fram bostäder till nyanlända. Från den 1 mars 2016 gäller en lag som innebär att alla kommuner har skyldighet att ordna bostad till nyanlända, som Migrationsverket anvisar dem.

För att klara lagkravet och ordna bostäder enligt den nya lagen upphandlar kommunen, i ett första steg, villavagnar och bostadsmoduler för 50-75 personer. Lerums kommun ska i år ordna bostäder till 170 personer som har fått permanent uppehållstillstånd. Ambitionen är att på sikt bygga hyresrätter för att möta efterfrågan på den ordinarie bostadsmarknaden, i alla kommundelar. Karta med aktuella tomter publiceras här på kommunens webbplats och finns på medborgarkontoret KomIn i kommunhuset på Bagges torg, från fredag den 6 maj.

Informationsmöten

Lerums kommun bjuder in till informationsmöten där vi presenterar förvaltningens förslag till var bostäderna kan komma att placeras och hur kommunen arbetar med integration. Mötena inleds med en presentation på cirka 30 minuter, sedan finns en timme avsatt för frågor.

Tid och plats

Samtliga möten startar klockan 19 och håller på som längst till klockan 20.30. Lokalerna har begränsat antal platser.

 • Sjövik – 9 maj, Östad församlingshem
 • Gråbo – 10 maj, Röselidsskolans matsal
 • Stenkullen – 11 maj, Stenkulans matsal
 • Lerum –  12 maj,Torpskolans aula
 • Floda – 17 maj, Missionskyrkan i Floda

Frågor och svar om villavagnar och modulhus

När leveraras de?

Beräknad leverans av villavagnar är från vecka 27. Beräknad leverans av modulhus är i augusti-september.

Vad är det för standard på villavagnar och modulhus?

Villavagnarna kan liknas vid fritidshus med året-runt-standard. Det finns vatten, avlopp och värme i boendet. Villavagnar är en tillfällig lösning i väntan på mer långsiktigt boende. Idag byggs många typer av bostäder i form av moduler.

Var kommer villavagnarna och modulhusen placeras?

Inom kort kommer en karta att publiceras på lerum.se där tomter för olika typ av bebyggelse är markerad. Tomterna där villavagnar och moduler ska placeras är mark som inte är planerad för permanent bebyggelse de närmaste åren.

Hur har tomterna valts ut?

Vad gäller tomter för placering av villavagnar och modulhus tittar vi på följande faktorer:

 • Tillgång till vatten och avlopp
 • Anslutning till väg
 • Avstånd till service och kollektivtrafik
 • Buller
 • Plan mark
 • Naturvärden
 • Geoteknik

Var kommer de permanenta bostäderna byggas?

Kommunen kommer i första hand att upplåta befintliga byggrätter inom detaljplan för permanenta bostäder. Kommunen har inventerat mark i hela kommunen för att hitta lämpliga tomter, där byggentreprenörer kan få möjlighet att bygga, på kort och lång sikt.

Vad kostar villavagnar och moduler?

Kostnad för villavagnar och modulhus vet vi när anbuden kommer in. Kostnaden tas från kommunens investeringsbudget.

Kostnader för moduler uppskattas till ungefär 23 000 kr/kvadratmeter. Villavagnar beräknas kosta från 300 000 kronor styck och uppåt.

6 KOMMENTARER

  • En bra fråga att ställa vid kvällens informationsmöte. Om du inte kommer skall jag försöka se till att den blir ställd.

    • Synd att du missade mötet – det klargjorde många frågor. Eftersom det tar tid att bygga alla de permanenta lägenheter som skall byggas, första inflyttning skissades på till hösten 2017, av vanliga hyreslägenheter där hälften av lägenheterna (ungefär) skall gå till den vanliga hyresmarknaden och hälften till nyankomna kommuninvånare.

     Eftersom detta tar tid och vi kommer få 170 människor som behöver någonstans att bo, vilket inte är valfritt för kommunen, så kan man användas tillfälliga bygglov på 5 år för att sätta upp modulbostäder i väntan på att vi bygger ikapp behovet.

 1. Varför kan inte våra bostadslösa ungdomar prioriteras i första hand? Då finns inga pengar verkar det som. Tror att många ungdomar skulle vara nöjda med en villavagn som en första bostad.
  Vad svara kommunens reprsentanter på denna fråga??

  • Sedan den nya majoriteten i kommunfullmäktige tog över så har man arbetat med att det skall byggas mer – Lerum har väldigt lite hyresrätter. Därför passar man på nu att bygga både för det behov som redan fanns och det nya behov som uppstått.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here