"Uppkoppling kräver nedkoppling för att få avkoppling" av Annelie Wengström

Tid och stress är två intressanta fenomen, tycker jag. Det enda vi alla fått lika mycket av är tid, 24 timmar varje dygn till alla. För många verkar dock dessa 24 timmar som två och det stressas för att hinnas.

Som lärare förundras jag över stressade elever som tycker det är alldeles för mycket skolarbete. Tror dock att tiden eleverna tillbringar med effektivt skolarbete aldrig varit mindre. Jag skulle nog vilja sticka ut hakan och påstå att elever har alldeles för mycket fritid. Med det menar jag för mycket fri tid som de ägnar åt att vara uppkopplade. Det är inte ovanligt att barn och ungdomar sitter framför tv-skärm, dataskärm, ipad eller mobil 5-6 timmar per dag. Barn och ungdomar sover däremot för lite. Forskning visar att elevers största stressfaktorer är sömnbrist, vilken orsakas av att de är för mycket uppkopplade, rör sig för lite och äter för mycket socker. Detta säger Anna Nygren som är livsstilspedagog.

Om föräldrar insåg detta och begränsade skärmtiden, tog med sina barn ut på en cykelrunda eller en joggingtur, inte stoppade i sina barn så mycket socker och såg till att de kom i säng och fick sina 9-10 timmars sömn, tänk om det är lösningen. Vi kanske inte behöver förändra hela det svenska utbildningsväsendet igen. Tänk om våra barn inte lär sig därför att deras hjärnor sover under dagarna, eftersom de inte fått tillräcklig sömn under natten. Tänk om det faktiskt är så att vi inte behöver fler tester, bättre lärare, pedagogiska fix och trix utan tänk om det handlar om att barnen behöver sova på nätterna istället för att titta på instagram eller spela minecraft.
Det kanske är stressade barn vi har framför oss, inte på grund av för många måsten och krävande skolarbete, utan stress orsakad av för lite sömn.

Skolan kan givetvis också hjälpa till. På rasterna rör sig eleverna knappt, de sitter tysta i klungor med sina mobiltelefoner och spelar eller tittar på youtubeklipp. Det enda som rör sig är tummarna. På utflykter, på födelsedagar och kanske även fredagar så ska det bjudas på bakverk.

Nästa läsår ska jag jobba för en sockerfri skola, med mobilförbud, så att eleverna inte blir sockerhöga och så att de rör sig på rasterna.

För att minska stressen krävs det att våra barn och vi vuxna varvar uppkopplingen med nedkoppling. Först då kan vi få avkoppling.

Annelie Wengström
Annelie Wengström

Läs gärna mer om Anna Nygren och Unglivsstil på unglivsstil.se.

Foto: Julia Freeman-Woolpert

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here