Röselidsskolan Västnytt

Sveriges Televisions Västnytt gjorde i morse ett reportage om att pedagogerna på Gråbos nya skolor har ett annat arbetstidsavtal än lärare historiskt har haft – där man från start haft 40 timmarsvecka med semester istället för sommarlov och 45 timmars vecka.

Reportaget gjordes på Röselidsskolan med rektor Lennart Nilsson samt pedagogerna Isabel Lundström och Sara Gamborn. Ett mycket bra reportage om våra fina nya skolor där de fick möjlighet att berätta om hur man vill arbeta i arbetslag istället för som ensam lärare. Se reportaget i Västnytts sändning här…

Här följer nyheten hämtad från Västnytts hemsida:

Att lärare är lediga när eleverna har lov är en vanlig föreställning om läraryrket. Men det finns också skolor som frivilligt valt att inför semetsertjänster.

– När jag tog det här jobbet på Röselidsskolan så var det inget som jag funderade särskilt mycket på, utan jag tänkte mer att det är en anställningsform som funkar på andra ställen i samhället så varför inte i en skolverksamhet, säger Isabel Lundström, lärare.

2012 invigdes Röselidsskolan och två andra F-9 skolor i Gråbo. Lärarna anställdes med ett nytt arbetstidsavtal som innebar att skolloven ersattes med vanlig semester och arbetsveckan gick från 45 till 40 timmar. Det nya avtalet plus ett utvecklingsbidrag gav lärarna ett lönepåslag på 3500 kronor i månaden.

– Det tror jag behövdes för det var naturligtvis en viss osäkerhet kring detta när vi startade. Det var de som valde att inte söka dessa tjänster, säger, Lennart Nilsson, rektor.

Enligt honom arbetar de för att de traditionella begreppen som klass, schema och lektion ska suddas ut på Röselidsskolan. De jobbar med ämnesöverskridande projekt och vill att arbetslagen blir just lag som inte tar med sig jobbet hem.

– Jag ser ju att man får, för sin egen skull, en begränsad arbetstid. Jag går till jobbet och har en start- och sluttid, säger, Sara Gamborn, lärare.

Är det här framtiden för lärarna?

– Ja det tror jag. Jag tror att tiden är förbi när lärareyrket är ett ensamarbete, man jobbar i lag och det förutsätter att man har mycket tid tillsammans, Lennart Nilsson.

Arbetstidsavtalet som skrevs när skolan startade gäller i tre år, det ska alltså utvärderas och omförhandlas i år.

Reporter: Maria Nåfors

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here