"Att vårda en anhörig" av Birgitta Olofsson

Jag heter Birgitta Olofsson och bor en bit utanför Gråbo i Hjällsnäs. Jag har nog alltid haft jobb där jag fått förmånen att på olika sätt möta människor. Idag har jag en tjänst som anhörigkonsulent. Det innebär att jag och mina kollegor försöker att stödja personer som hjälper eller vårdar en annan person.

Visste du att nästan var femte svensk – vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som är långvarigt fysiskt eller psykiskt sjuk, är äldre eller har en funktionsnedsättning? Av dessa 1,3 miljoner anhöriga är cirka 900 000 i förvärvsaktiv ålder. Ser man till all omsorg om äldre som ges i hemmet, svarar anhöriga för mer än 75 procent.

Den anhöriga kan till exempel vara en förälder som vårdar ett barn med funktionsnedsättning, en äldre person som sköter om en sjuk livspartner, en dotter eller son som ser till sina äldre föräldrar, en småbarnsförälder som vårdar sin sjuka make eller maka, en ung person som stöttat en sjuk förälder under sin uppväxt och fortsätter att göra det eller en person som ser till en sjukdomsdrabbad nära vän.

Det är ibland svårt att definiera när en person övergår från att vara en ”vanlig anhörig” till en ”vårdande anhörig” eftersom gränsen många gånger är flytande. Det finns också många anhöriga som inte ser sig själva som vårdare. Ofta har man en nära relation till den man vårdar och stödjer, och tycker att det är naturligt och självklart att ta hand om sitt barn, en sjuk eller åldrig familjemedlem. Även barn kan vara anhöriga. Det kan till exempel handla om barn till missbrukande, fysiskt eller psykiskt sjuka föräldrar, där barnet kan få ta ett onormalt stort ansvar.

Att få träffa andra anhöriga som har en liknande livssituation kan vara positivt. Varje torsdag har vi en träffpunkt på Riddarsten för anhöriga. Här har många knutit nya vänskapsband och fått möjlighet till gemenskap. En gång per månad erbjuder vi ett Rekreationstillfälle för anhöriga med möjlighet att få taktil massage, använda avslappningsrummen och äta tillsammans. En man sa vid ett tillfälle ”en sådan här skön stund borde alla få uppleva”.

Anhörigstödet erbjuder olika studiecirklar för att anhöriga ska få veta mer om sjukdomen, förflyttningsteknik eller var man kan söka hjälp. Vi erbjuder även samtal, enskilt eller i grupp. Anhöriga ger uttryck för att de tycker det ät positivt att träffa andra som förstår hur det kan vara. En kvinna sa vid ett tillfälle ”det här har blivit min livlina”.

Vill du veta mer om anhörigstödet får du gärna kontakta mig eller läsa mer på kommunens hemsida. Där hittar du anhörigstödets broschyr, vårens program med bland annat föreläsningar.

Birgitta Olofsson

Birgitta Olofsson
tel. 0302-522088
birgitta.olofsson@lerum.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here