Just nu pågår en utställning på biblioteket i Parasollen om hur det nya Mjörnbotorget skall se ut. Tre konstnärer har fått i uppdrag att ta fram skisser på konstverk som skall bli utgångspunkten för hela torget och vi Gråbobor inbjuds nu att säga vad vi gillar.

Här nedan kan man se de tre skisserna med beskrivning som Carina Svensson på Lerums Tidning gjort i sin artikel ”Tre idéer – en blir verklighet” den 26 november.

Skifta hamnTorgkonst för Gråbo - Skifta hamn

”Konstnären som har gjort Skifta hamn har arbetat med cirkelformer, det finns dammar, sittcylindrar och ekbryggor. Hen upplevde att havet, avståndet till trots, har en stark närvaro i Gråbo samtidigt som orten är omgiven av ängar och skog. Och närheten till naturen är viktig för de boende.

Konstnären vill förmedla den fysiska upplevelsen av solvarma klippor, att hoppa från sten till sten, ljudet av porlande vatten – en miljö som ger möjlighet till såväl vila som rörelse och lek. Och skriver: jag har velat skapa en plats som känns integrerande och välkomnande, där det finns sittytor både precis i anslutning till vattnet och en bit ifrån och där såväl barn och ungdomar som vuxna och äldre känner sig bekväma att vistas.” (Citat Lerums Tidning)
Torgkonst för Gråbo - CatfishtromboneCatfishtrombone

”I Catfishtrombone möter två stora skulpturer bestående av ägg staplade på varandra besökaren från det håll där Hjällsnässkolan låg förut. Konstnären skriver: ”Det intensiva och lekfulla måleriet på dessa båda ger platsen energi och kraft. Med cirklar och rutmönster blandat med sjögräsliknande slingrande former bryter man med och samarbetar med den ganska strikta omgivande arkitekturen.”

Det finns ytterligare en skulpturgrupp med koralliknande skulpturer och ett barn som sitter på en sten och fiskar i en liten damm. Ur fiskens mun sprutar vatten ner i den lilla dammen. Dammen med korallerna fungerar som en liten labyrint eller skog för barn att springa runt mellan.” (Citat Lerums Tidning)

KvintettTorgkonst för Gråbo - Kvintett

”Kvintett består av fem fåglar i brons som är monterade på stenar av brons, dessa är placerade i en stor vattenspegel. Ur näbbarna sprutar vattenstrålar, som har olika längd och kommer oregelbundet och osynkroniserat.

Konstnären beskriver sitt förslag som en imagenär kustmiljö flyttad till Gråbo torg och skriver: i mitt förslag har jag velat skapa en poetisk sinnebild för havet, kusten. Ett samtal där fågeln står som symbol för fantasi och drömmar. Tanken är att man ska stanna upp, sätta sig ner, lyssna och titta på fåglarnas och vattnets rytm.”  (Citat Lerums Tidning)

Utställningen med konstnärernas skissmaterial kommer att vara på Biblioteket i Gråbo från den 26 november till den 7 december. Öppettider för biblioteket är må, ti, to 11-19 och fre 10-15. Den som vill kan lägga sin syn på vilket förslag de vill se på torget i Gråbo. Det sker genom att kryssa för ett förslag på en lapp och lägga den i en brevlåda, underteckna med sitt namn och ålder. Brevlåda och lappar kommer att finnas på biblioteket.

Omröstningen är inte beslutande men kommer att väga tungt när juryn bestående av tjänstemän tillsammans med  representant från Medskapandegruppen i Gråbo fattar beslutet, man hoppas kunna meddela sitt beslut före nyår.

Foto: Mikael Tilly

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here