Camilla Sundberg - Höstsådd för dig och din trädgård (Foto: Hanna Björk)

Hösten är verkligen här nu. Än finns en del färgprakt kvar – men lite regn och blåst till, så är de sista löven också nere snart. Blommorna i trädgården börjar också ge upp nu och jag har skördat nästan allt i trädgårdslandet. Lite mizunakål står kvar fortfarande… Men man kan faktiskt passa på att gräva lite till i landet! I de sköna höstdagarna som varit, har jag passat på att djupgräva lite i mina land och göra jorden redo för lite höstsådder. Den ljuvliga våren har, i alla fall hos mig, en tendens att bli lite stressig, när man skall så, kruka om, klippa gräs och fixa i trädgården, allt på en gång där i april, maj. En del av det jobbet kan man faktiskt jobba bort nu!

Att höstså i trädgården betyder egentligen bara att man sår, så sent som möjligt, så att fröna inte börjar växa nu men istället kommer igång tidigt i vår. För mig betyder det att de små skotten hinner lite längre upp innan sniglarna kommer och då hinner jag ta dem innan de hinner massakrera mina då lite större växter! Några sorter funkar fint att göra så här med; Palsternacka och morot gror tidigt på våren, haverrot och svartrot blir också bra med höstsådd. Om frosten har hunnit komma, kan man så ändå och täcka med lite sand eller sandblandad jord. Dill, persilja och vitlök kan man också prova att så.

Sedan är det faktiskt så att det här med höstsådd inte är så vidare värst forskat på, så testa gärna dig fram lite grand! De sorterna som vill ha en längre period med stark värme, som tex majs, tomat och gurka brukar dock inte fungera…

Annars kan man fortsätta att botanisera bland bland annat rosor ännu! Barrotade rosor gror ända ned till 4 graders jordvärme och de är perfekta att plantera på hösten. Man slipper dessutom den där hektiska perioden med vattning torra vårar!

Jag känner själv att jag redan påbörjat min höstcocooning och jag tar alla chanser att komma ut och samla positiv energi inför den mörka vintern.

Självklart kommer de dagarna när man absolut inte vill eller kan vara ute. Ett bra sätt att sitta inne och njuta av sin trädgård är att punktbelysa ställen eller växter man ser inifrån huset, sittandes i soffan eller vid bordet med en ångande kopp te. Växthuset, det höga gräset, kärleksörtens blomställningar, favoträdet… Det finns enkla utomhusarmaturer för detta-gott om inspiration finns i Alingsås just nu!

Så passa på, ut i trädgården när solen kikar fram nu på höstkanten!

CamillaS200x200px

Camilla Sundberg

Foto av Hanna Björk på Inspired by Hanna, tagit i Nordåsen, Floda. Se fler bilder och få inspiration på hennes blogg.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here