IMG_0772-0.JPG
Tänk att det kom så många till Röselidsskolans matsal en måndagkväll i oktober, sa en glad rektor.

Drygt hundra stycken hade lystrat till inbjudan från Team Röselid, Röselidsskolans enhetsråd, och satt nu bänkade för att ta del av kvällens föredrag, det fjärde i raden sen enhetsrådet började arrangera sådana en gång per termin. Temat för kvällen var Go Slow, något som Trine Grönlund med stor iver och entusiasm och i ett högt tempo berättade om. Högt tempo på en föreläsning med det temat kanske kan verka något motsägelsefullt. Men, vi fick snart lära oss att grejen med Go Slow är inte att göra saker långsammare, det är att göra rätt saker i rätt tempo och i rätt tid.
IMG_0770.JPG
Några nyckelord från Trine, med förklaringar så vitt jag minns dem:
Justera – hitta ditt tempo och din längd på att-göra-listan och var sann mot dig själv i detta: spring inte till bussen, den har sitt tempo och det kanske inte är ditt tempoJ

Reflektera – öva upp förmågan att stanna upp och tänka efter nån sekund eller flera istället för att bara reflexmässigt göra och säga det som först faller dig in vid varje ny förfrågan. Gör dina val av ord och handling medvetna för dig själv.

Fokusera – ingen människa kan göra flera saker samtidigt som kräver medveten uppmärksamhet, även om vi gärna inbillar oss det. All forskning visar att allting tar längre tid om vi gör flera saker samtidigt, resultatet blir sämre och vi känner oss splittrade och ofärdiga. Gör en sak i taget. Öva dig på att lyssna.

Pausa-mera – en paus i arbetet var nittionde minut gör oss 30% effektivare och 50% kreativare. Dessutom föds de bästa idéerna när vi tänker på annat eller på ingenting alls. Gör som kineserna som somnade gott i sofforna i IKEAS showrooms på nya varuhuset i Beijing; lyssna på din kropp. Ta gärna en tupplur, det lönar sig för alla.

Engagera – välbefinnandet stärks av meningsfulla aktiviteter utan tanke på ersättning. Vi behöver sammanhang som är större än oss själva. Vi får energi av att ge energi, även om det är den sista droppen energi vi har.

Föredraget varvades med trivsamt mingel och hembakat fika och när det hela var slut; visst gick vi lite mer eftertänksamt hem än vi gått dit… Nästa termin blir det ett nytt spännande föredrag och har du barn på Röselidsskolan och vill engagera dig i något meningsfullt, kom med i Team Röselid du också.
IMG_0771.JPG
Vänliga hälsningar
Mattias Algotson
pappa till tre skolflickor

 

Foto: Johan Holst

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here