Sommarboktips av Linda Odén

SolvikenSommarboktips av Linda Odén av Annika Estassy är en trevlig och lättsam roman, som visserligen berör en del problem i olika förhållanden, men som ändå lämnar en varm känsla. Den handlar om Marie som ärver ett hur i Bergslagen och människorna kring henne. Är du sugen på mer av samma författare så har andra boken Croissants till frukost just kommit ut, den handlar om en av bifigurerna i Estassys debutbok.

Sommarboktips av Linda OdénLåt inte ungdomarna ha sina böcker i fred, utan läs dem även om du blivit äldre. Jag vill rekommendera några riktigt bra böcker som passar alla åldrar. En är Förr eller senare exploderar jag av John Green, som filmatiserats och snart får biopremiär. Historien om Hazel, som har obotlig cancer och Augustus, som just blivit friskförklarad är verkligen magisk. Varning för floder av tårar, men det är också en mycket fin historia om att leva livet fullt ut.

Sommarboktips av Linda OdénNeil Gaiman skriver böcker som kan liknas vid moderna sagor. Mest känd är han kanske för Coraline, som är en modern klassiker inom fantasy. Nu är han aktuell med Oceanen vid vägens slut, som passar även en fantasyskeptiker som jag. En bok som verkligen fick mig att dras med. Rekommenderas varmt.

 

StopptidSommarboktips av Linda Odén av Juli Zeh är en mycket spännande och obehaglig bok om ett par som åker på dyksemester. Dykinstruktören Sven och kvinnan, som också är skådespelare, turas om att berätta historien och till slut är det omöjligt att veta vem som talar sanning och vad som verkligen händer. En riktigt nervkittlande historia.

Sommarboktips av Linda OdénNär det kommer till deckare är Kristina Ohlsson en stor favorit. Senaste boken heter Davidsstjärnor och är en av de bästa i serien om Alex Recht och Fredrika Bergman. En lärare på en judisk skola i Stockholm skjuts till döds och fallet visar sig ha rötter i en gammal sägen om Papperspojken. Har du mycket tid i sommar tycker jag att du ska läsa alla Ohlssons böcker i ordning, de är riktigt bra.

Kristina Ohlsson skriver också spännande böcker för yngre barn. Glasbarnen och Silverpojken är lagom läskiga spökhistorien för barn i åldern 9-12.

Sommarboktips av Linda OdénJonathan Tropper skriver charmiga böcker som vissa kallar ladlit, dvs böcker om män som på något sätt står inför en livskris. Senaste boken heter Fördelarna med en kollaps, men charmigast av hans böcker är nog ändå Sju jävligt långa dagar. Båda rekommenderas varmt.

Sommarboktips av Linda OdénFiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski handlar om vad som händerna med personerna i ett hyreshus under en isstorm i Quebeck 1998. Huvudpersonen är en elvaårig pojke som just fått veta att hans föräldrar ska skiljas och han ber till högre makter om att något ska förhindra det. Som på beställning kommer ett rejält oväder. Det här är en lättläst och mycket charmig bok, med många udda personligheter.

Sommarboktips av Linda OdénI Sophies historia av Jojo Moyes står en tavla i centrum. Den föreställer Sophie Lefevre, som bor i en liten fransk by och är målad av hennes älskade make, som nu krigar mot tyskarna i andra världskriget. Många år senare hänger tavlan hos Liv, vars man just har dött. Vi får följa de båda kvinnornas historier och det är omöjligt att inte bli berörd. Har du inte läst Moyes förra bok Livet efter dig, ska du definitivt göra det också.

Sommarboktips av Linda OdénMörka platser av Gillian Flynn är en riktigt spännande och obehaglig historia om Libby, vars bror Ben sitter i fängelse för att ha mördat hela deras familj. Det har gått tjugofem år och Libby blir kontaktad av en grupp privatspanare som hävdar att brodern är oskyldig och fallet tas upp igen. En av de mest obehagliga böcker jag läst, men mycket, mycket bra.

 

Linda Odén
Linda Odén
Lärare på Lerums Gymnasium

Foto av läsande man i hängmatta: Stephanie Syjuco

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here