"Nationaldagstal och välkomnade av nya svenskar" av Ingvar Frid

I dag den 6 juni i försommartid, när vårt land står i sin fagraste blomning, firar vi Sveriges Nationaldag. Det doftar både hägg, syren och liljekonvalj när vi firar. Vårt firande är både en ganska ny företeelse och samtidigt en ganska gammal tradition. Gammal om vi tänker på att vi sedan 1916 firat Svenska Flaggans dag, som symbol för Sverige. Men ny som nationaldag 1983 och helgdag så sent som 2005

I vårt grannland Norge firades det ordentligt den 17 maj. Mycket mer än vad vi svenskar gör. Det kan tyckas märkligt att vi jämfört med Norge eller andra nationer inte lagt oss mer vinn om möjligheten att fira vår nationaldag. Vi som har så mycket fint att lyfta fram och hedra. Vi som som bor i en trygg del av världen. Vi som lever i ett vackert och välordnat land där årstidernas ständiga växling påminner oss både om tradition och förändring.

Kanske är vi lite hemmablinda. Ibland är det lättare att uppleva nationskänslan utomlands när man är på semester långt borta hemifrån. Då hejar vi på alla svenskar vi möter och blir glada när vi ser en svensk flagga någonstans. Jag tror inte vi känner mindre för vårt land än vad festande norrmän gör. Även vi är stolta över vårt land. Men vår långa tid av fred, frihet och självbestämmande kan vara en orsak till att vi inte har lika starka traditioner med att fira på samma sätt som vårt grannland gör.

Tre svenska flaggorVårt land har i år varit förskonat från krig i 200 år. Just i år är det 200 år sedan freden i Moss 1814. Sedan dess har det rått fred i Sverige. Efter många hundra år av krig och fattigdom valde vi en ny väg i Sverige. Istället för att vinna land och välstånd med svärd, istället för att bygga land bakom fästningar, murar och tullar, valde vi fredens och öppenhetens väg. Idag är Sverige ett land där barn går till skolan utan att behöva vara rädda för att träffas av kulsprutor eller granater. Ett land med världens bästa sjukvård. Ett land med utbyggda sociala skyddsnät. Ett land med högt välstånd.

Men fred, trygghet och välstånd är inte något vi bara önskar vårt land. Sverige arbetar både inom EU, FN och andra organ för fred och ökat samförstånd mellan länder, för demokrati, för alfabetisering, för utrotande av sjukdomar och fattigdom.

Som människor bor vi tillsammans i Sverige. Ingen av oss lever för sig själv – gemensamt ansvarar vi för vår utveckling. Tillsammans skapar vi samhörighet och gemenskap. Vi bär alla på vår egen historia och våra drömmar om framtiden. Genom att dela våra berättelser med varandra kan vi skapa gemensam identitet och gemensam framtid. Vi kan bygga det goda samhället med engagemang och delaktighet. Ett samhälle där alla har utrymme att förverkliga sina drömmar.

I arbetet med samhällsbyggandet försöker vi som valda politiska företrädare på olika sätt utveckla dialogen med er medborgare. Vi gör det med kommundelsträffar och genom tvärpolitiska beredningar som söker dialog med er i olika framtidsfrågor. Vi gör det på ett nytt och annorlunda sätt här i Gråbo. Genom medskapandegruppen som ni själva utsett och i det arbete som gruppen gör i samverkan med Kommunstyrelsen blir det förändring. Här på torget ser vi just nu hur några av dessa förändringar tar fart.

Ett annat sätt att vara delaktig i samhällsbyggandet är att utnyttja sin rösträtt. Vi lever sedan 1919 i ett Sverige där alla medborgare har rättighet att välja vem som ska styra landet, ett Sverige där allas röst är lika mycket värd. I många andra länder runt om på jorden saknar människor både rättigheten att rösta och möjligheten att kunna tala eller skriva fritt. Det som vi i vårt land bara tar för givet, kan andra bara drömma om.

I en demokrati ska man utnyttja sin rösträtt. I år har vi det som många kallat för supervalåret. Det började med val till Europaparlamentet och fortsätter med val till kommun, region och riksdag i september.

I Europavalet ökade Lerums valdeltagande med 5½ procent. Om alla vi som får rösta, verkligen utnyttjar vår rösträtt i september så kan vi även då höja vårt valdeltagande och nå en bra bit över 90 procent. Tänk på att om du inte röstar själv – så röstar någon annan i ditt ställe.

Vårt land – Sverige är inte ett land med stängda gränser, istället välkomnar vi nya människor till oss. Idag på Nationaldagen har vi därför tillfälle att välkomna 99 nya svenska medborgare till vår kommun och till Sverige. Nya personer som bidrar med sina kunskaper och sina erfarenheter, sina kulturella traditioner och sin religiositet. Som skapar ett Sverige med mångfald.

Några av våra nya svenskar har precis varit samlade till något av de svenskaste vi har – ni har fikat. Vi har suttit runt kaffeborden och pratat med varandra om Lerum och om Sverige. Nu står ni har på torget tillsammans med oss andra och nu vi vill välkomna er till ert nya land – Sverige.

Jag vill säga till er så som vår Prins Daniel har sagt:
• att vara Svensk är ingen särskild hudfärg eller hårfärg
• att vara Svensk är ingen särskild dialekt eller accent
• att vara Svensk är att dela ett språk, en plats på jorden, en gemenskap
• Ni är inte gäster i vårt land. Sverige tillhör er och ni tillhör Sverige. Jag välkomnar er att vara en del av denna gemenskap.

Ingvar Frid
Kommunfullmäktiges ordförande

Foto: Sven Larsson och Mikael Tilly

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here