"Många unga skulle låta bli att dricka om närstående inte langade" av Gunilla Henningsson

Enligt drogvaneundersökning gjord i årskurs nio och år två på gymnasiet i Lerums kommun är det personer i vänskapskretsen som i störst mån förser tonåringar med alkohol. I undersökningen svarar ungefär var tredje Lerumsungdom i år två på gymnasiet att de fått sin alkohol genom pojk-/flickvän, kompis eller kompis syskon. Det är alltså de ungdomar som fyllt 20 år som vill vara ”schyssta” och köpa ut till sina yngre kompisar och syskon.

"Många unga skulle låta bli att dricka om närstående inte langade" av Gunilla HenningssonMen den som bjuder eller köper ut alkohol till sitt barn, syskon, pojk/flickvän eller kompis under 20 år utsätter personen för stora risker samtidigt som de gör sig skyldig till brott. Vid alkoholpåverkan ökar risken att drabbas av våld, antingen som gärningsman eller som brottsoffer. Många ungdomar uppger också att de råkat ut för olyckor, fått saker stulna eller förstörda, blivit osams med kompisar eller haft ofrivilligt och oskyddat sex. Ungas hjärnor är dessutom mer känsliga för alkohol än vuxnas då hjärnan utvecklas upp till och med 25 års ålder. Den som dricker i unga år löper också större risk att drabbas av alkoholskador senare i livet.

"Många unga skulle låta bli att dricka om närstående inte langade" av Gunilla HenningssonEn telefonundersökning gjord 2014 av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) bland 1000 svenska ungdomar visar att en majoritet (64 %) av 16-åringarna skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på den genom någon de känner. Resultatet visar alltså att det spelar roll när föräldrar, kompisar, pojk/flickvänner och äldre syskon bestämmer sig för att inte köpa ut eller bjuda. Då låter en majoritet av de unga bli att skaffa alkohol.

Den kunskapen ger oss extra energi att fortsätta rikta oss till föräldrarna med våra insatser, både för att stärka föräldrarna själva i att inte bjuda och köpa ut men också för att stötta dem i att prata med sina äldre barn om vikten av att de inte ska langa till sina yngre syskon, kompisar och pojk/flickvänner. Föräldrarna har verkligen möjlighet att påverka sina barn vad gäller alkohol och därmed minska risken att de ska råka ut för alla problem som uppstår kring alkoholkonsumtion.

Gunilla Henningsson
Gunilla Henningsson
Utvecklingsledare brotts- och drogförebyggande arbete
Lerums Kommun

Telefon: 0302-521679
Epost: gunilla.henningsson@lerum.se

Foto: Meow on Freeimages.com

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here