"En lördag på Österlen" av Pia Eriksson
Ulrikdsdals trädgårdar

Härom helgen for vi till Skåne. Vi besökte goda vänner. Min kompis och jag hade planerat in en heldag utan män och barn, då vi skulle kuska runt på Österlen och besöka trädgårdar och parker. Tyvärr blev det en sval och mulen dag med lite regnskvättar. Men vi fick uppleva en hel del trevligt och vackert ändå.

Vi inledde dagen hos en före detta kollega till mig. Vi fick njuta av hennes mysiga, skånska trädgård med rabatter fulla av olika sorters lökar, julrosor, förgätmigej i en härlig röra. Mycket inspirerande!

Vi for vidare till möllan i Skillinge.. Där fanns många vackra blommor och dekorationer till trädgården, som för mig var nytt, men knappast för skåningarna. Spännande med olika trädgårdstrender i olika delar av landet.

Det började bli dags för lunch och vi hamnade till slut i apotekarn´s trädgård i Simrishamn. En medelhavs-inspirerad trädgård i en innergård, där man även kan äta och köpa kryddväxter. Där kunde vi, förutom av god lunch, njuta av vackra pergolor och utemöbler.

"En lördag på Österlen" av Pia Eriksson
Mandelmanns trädgårdar

Nästa stopp blev i Mandelmanns trädgårdar i Rörum. En väldigt lugn och vilsam plats. Säsongen hade inget kommit igång riktigt än, så vi var inte så många besökare som promenerade runt i de vackra omgivningarna och hälsade på både gäss och grisar.

Vi hade hoppats att få i oss lite fika, men, caféet hade inte öppet den här dagen, så det var bara att köra vidare.

Dags för Kivik och Ulriksdals trädgårdar. Så fint! Det första man får syn på är ett litet lusthus på en liten ö i en damm. Kamerorna åkte fram med en gång;-)
Här kan man bl a köpa jättefina blodlönnar. Otroligt vackra!

När vi gick runt och kikade hörde vi plötsligt muller i fjärran. Först trodde jag att det var åskan som mullrade, men fick reda på att de hade skjutövningar på något skjutfält i närheten. Bekanta ljud för Österlen-borna, kan jag tänka.

Nu var vi hemskt fika-sugna. Vi stannade till på Kivikås. Vi började med att gå in i deras gårdsbutik och botanisera bland must, mos, marmelader och téer. Spännande och inspirerande. Nu var det väl ändå dags för fika? Precis när vi var på väg till deras lilla fik, hängde värdinnan upp stängt-skylten. Nu var vi sent ute! Vi körde vidare till Kiviks musteri och Stinas café. Vi steg in kvart i fem och jag fick äntligen kaffe och en fantastisk äppelkaka. Mycket mysig avslutning på en väldigt trevlig dag.

På vägen hem fantiserade vi om nya turer vi vill ta på Österlen. En dag med bara konsthantverk och en annan dag, då vi tar med familjerna, kan vi besöka olika slott. Det kunde vi nog få med barnen på, hoppas vi!

Pia Eriksson
Pia Eriksson
Lärare Lekstorpsskolan

Om du är nyfiken på fler av mina trädgårds-resor kan du gå in på:
piasfavoriter.blogspot.com. Där kan du läsa om min resa till London och Chelsea Flower Show.

Foto: Pia Eriksson

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here