AlfK200x200pxDe senaste veckorna har vi på nytt påmints om hur bräcklig vår tillvaro är. Detta är ju inget nytt. Med jämna mellanrum drabbas människor i olika delar av världen av krig, jordbävningar, översvämningar, kärnreaktorhaverier eller svält.

Vi matas ständigt med information om sådant. För oss, i vår del av världen, är det mesta av dessa företeelser ännu på distans. Vi kan ta del av nyheterna och ändå skjuta dem ifrån oss. Ofta blir det bara ”för mycket”. Vi orkar inte ta in det fullt ut.

Samtidigt bär vi ofta andra typer av oro på det mer nära och personliga planet. Hur hanterar vi att leva med oron i världen och oron i vårt eget liv? Kring detta rör sig mina tankar dessa dagar.

När vi ser bilderna av offren för gasattacken i Syrien och när vi följer rapporteringen om USA:s planer på militära straffaktioner ökar oron dramatiskt. Vad kommer att hända i Mellanöstern och med hela världssituationen?

Han håller hela världen i sin hand

ihhDet är titeln på en gammal negro spiritual. Det är också ett uttryck för en övertygelse hos den som tror på Bibelns Gud.

Jag är väl medveten om att en sådan tro kan ifrågasättas. Om det vore sant att Gud håller världen i sin hand skulle inte så mycket ont och meningslöst tillåtas ske på vår jord. Ändå har jag de senaste veckorna åter fått påminnelser om att detta är en verklighet.

Vi är miljoner troende kristna världen över som bett till Gud om besinning för makthavare och världsledare med tanke på hur frågan om Syrienkrisen ska hanteras.

En kväll för ett par veckor sedan bad min fru och jag om detta hemma i vår aftonbön. Morgonen därpå nåddes vi av nyheten att Englands parlament röstat emot premiärminister Camerons förslag om en militär insats mot Syrien.

Sen fortsatte vi att be om att president Obama skulle bli osäker på om en militäraktion verkligen är rätt väg att ta itu med problemet. Nu kan vi med tacksamhet notera att vi blivit bönhörda också i det avseendet.

Bön – människans samarbete med Gud

bön-lyfta-händerJag är övertygad om att vi, som sagt, är många miljoner människor världen över som noterat att förbön för världsutvecklingen gör skillnad.

Vi är inte blåögda och tror att det finns enkla lösningar på världsproblemen. Det är många komplicerade faktorer som påverkar den här typen av skeenden.

Mänskliga makthavare har ofta väldigt blandade motiv för beslut och åtgärder och ofta konstaterar vi att ondskan som Gud hatar finns i människan som han älskar.

Detta är Skaparens dilemma och också det som gör att en god Gud inte omedelbart kan göra slut på all ondska. Då skulle han vara tvungen att göra slut på mänskligheten.

Men Gud vill upprättelse, fred och frihet för sin mänsklighet och det är också slutmålet för en kristen. På väg dit är bönen en absolut unik möjlighet för oss människor att vara med och påverka utvecklingen. Bön gör skillnad. Det tycker jag mig åter ha sett bevis på de senaste dagarna.

Vi behöver fortsätta att använda oss av denna möjlighet. Det finns så oändligt mycket på vår jord som vi behöver Guds hjälp med.

Vårt samarbete med Gud – Så har någon definierat bön. Det är ju en oerhörd tanke att vi som enskilda människor bland miljarder andra på vår jord får vara med och samarbeta med Gud. Ofattbart men verkligt!

Be så skall ni få. Sök så skall ni finna. Bulta, så skall dörren öppnas. Ty den som ber han får, och den som söker han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas. (Ur Matteusevangeliet kap. 7:7-8)

Alf Källström
Pastor Missionskyrkan Gråbo

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here