CamillaS200x300pxNu har det börjat…det börjar bli mörkare. Lite kyligare, krispigare luft kryper mot oss. Kanske lite mer regn än det varit tidigare men också mycket mer färg.

Skogens färger har varit dovt gröna länge men nu börjar det skifta i gult, orange och rött. Bladen ändrar färg och frukterna blir större-äpple, päron, rönnbär, fläderbär, plommon, björnbär, för att inte tala om svamp i skogarna! Massor av sköna färger!

Just nu är våra skogar och trädgårdar en galet stor, naturlig stormarknad för frukt och grönsaker av alla de slag. Mer närodlat än så kan man ju inte få… Läste en siffra förra året om att mer än 90% av våra äppleskördar ruttnar i folks trädgårdar.

Det är ju en horribel siffra. Kanske kan just du ändra på den genom att knacka på hos din granne med alla fruktträden som du ser inte plockas och fråga om du får plocka lite frukt av henne? När du sedan saftat och syltat klart, går du tillbaka med ett gott urval till grannen, så får du säkert komma tillbaka nästa år också…

Drink your own gardenÄr på praktik för min trädgårdsutbildning just nu, på Hidcote Manors i England. Här har de otroligt mycket böcker med recept med naturens ingredienser. Hittade en rolig bok som heter ”Drink your own garden” som är full av recept på saft, juice, teer, vin och tom öl gjort på granskott! Det skall bli roligt att testa när man kommer hem.

Häromkring finns massor av trevliga vandringsstråk som går genom fårhagar och odlingsmarker, byar och småvägar. Mycket vackert att vila ögonen på. Dock har vi i Sverige en oerhörd fördel jämfört med engelsmännen. Vi har allemansrätten, som faktiskt ger oss lov att plocka det naturen har att ge, så länge det inte är på någons hustomt, så klart.

AppleniEnglandSå är det inte här. Det är inte alls självklart att plocka björnbären som växer längs spåret – jag måste fråga ägaren till marken först, innan jag gör det. Vandringslederna i all ära-men utanför dem får man inte gå, där är det privat mark, trots att det inte finns ett hus på flera km avstånd.

Så passa på nu! Gå med scouternas eller trädgårdsföreningens svamptur i höst, så du lär dig att våga plocka svamp. Gå till biblioteket och låna roliga receptböcker om mat från skogen. Gå en promenad med lite påsar i fickorna, så du får med dig lite björnbär eller slånbär hem!

Tag vara på det som hösten har att bjuda på och passa på att njut medan du ändå är ute i den sköna naturen.

Vi har en skatt att vårda i Sverige-tag vara på allemansrätten! Att vara i skog och natur är en lisa för själen – och för gommen om du har något att plocka i!

Camilla Sundberg

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here