Mikael TillyMed anledning av några reaktioner som jag fått kring det som händer i Gråbo så skulle jag vilja skriva något om det experiment som pågår – utifrån mitt perspektiv.

Jag skrev häromdagen till någon att ”Medskapande är vad vi gör det till och i Gråbo är det grymt!”, vad menade jag med det?

Jo, för ett och ett halvt år sedan inbjöd kommunstyrelsen och pilot Gråbo projektet oss Gråbobor till samverkan kring det som skall ske i och med vår ort.

Föreningar, kyrkor, företagare och andra bjöds in för att bilda en grupp med engagemang och med brett kontaktnät i Gråbo. Målet var att få vara med att skapa tillsammans med tjänstemän och politiker för att forma Sveriges första hållbara tätort.

Vi var nog många i början som funderade kring om politikerna verkligen menade och skulle hålla ut i de ambitioner man talade om att verkligen flytta makt och inflytande till Gråboborna. Men vi bestämde oss att ta de på orden och ta oss an uppgifterna som vi inbjöds vara med att påverka, kring skolvägar och ekoturism.

Jag har under processen misströstat ibland för när så olika kulturer som den kommunala, föreningsliv, företagande och församlingsliv skall samverka så skaver det ibland och det blir missförstånd.

Att hitta ett sätt att arbeta som är effektivt håller vi fortfarande på med. Men det som hänt i detta skavande är att vi lärt känna varandra i denna stora och färgstarka grupp – vi har märkt att alla vill Gråbos bästa.

Som pastor vill jag gärna vara med att välsigna min ort, det ligger mig varmt om hjärtat att vårt Gråbo skall vara en god plats att växa upp och leva sitt liv på.

En företagare uttrycker det kanske som att hon eller han vill ha tillväxt, och att lokala företag växer och utvecklas är bra för det skapar arbetstillfällen och skatteintäkter. Den som skapar arbetstillfällen och välstånd skulle jag med mina ord säga välsignar vårt Gråbo.

En politiker behöver exempelvis se till helheten, förvalta våra skatteintäkter och skapa trygghet och utrymme för människor att växa. Detta är också en stor välsignelse för oss.

Föreningar samlar människor och kanaliserar engagemang, ett varierat föreningsliv ger ett rikt samhälle. Ett rikt föreningsliv ger meningsfullhet och välsignar oss.

Som kyrka i centrum så vill vi finnas till och förmedla den kärlek och omsorg som vi själva fått ta emot från Jesus till varje människa vi möter, oavsett bakgrund, nationalitet, kön eller annat som skiljer oss åt.

Och vi vet att det är oerhört viktigt att det skapas arbetstillfällen och välstånd genom företagare, trygghet och utrymme genom politiken och engagemang och rikedom genom föreningslivet för att våra grannar och främlingar skall må bra.

mesig300pxVi har sagt till varandra i Medskapandegruppen att det är viktigt att företagarna skall få vara företagare, kyrkorna skall få vara kyrkor, föreningarna skall vara föreningar, att tjänstemännen är tjänstemän och politikerna är politiker.

Och jag tror att vår respekt för varandras särarter har vuxit över tiden tillsammans, vi kan dra nytta av det som olika personer är bra på och tillsammans kan vi verkligen få vara med att förändra vår ort i en positiv riktning.

Personligen har jag blivit speciellt imponerad över politikerna som finns med, som lägger politisk prestige åt sidan och kan vara pragmatiska och kreativa.

Det som också hänt är att dessa möten föder en massa kreativitet, och föder hopp om utveckling.

Framtidsparken formas av kreatörer och medskapandeFramtidsparken som föddes vid senaste kommundelsträffen, känns som ett oerhört spännande projekt som jag hoppas vi tillsammans skall ta vara på.

Processen med slogan och logotyp för att samla oss kring i en positiv riktning och självkänsla har inspirerat mig mycket, när jag sett vad ord och bild kan skapa för positiva målbilder för oss.

Alla som vill vara med att skriva och bidra på vår webbtidning Gråbo.nu ger goda möjligheter för att lära känna varandra bättre, när du och jag berättar våra berättelser för varandra.

Vi arbetar vidare med experimentet kring medskapande i Gråbo, vi lär oss och utvecklar det efter hand. Det är spännande att se hur fler och fler smittas av medskaparglädjen.

medskapande är mer än du tror

Några jag mött har funderat om Gråbo profilerar sig i konkurrens med andra kommundelar, vi har fått kritik för att vi talar så mycket om Gråbo och inte tänker hela kommunen – men jag tror och hoppas att det som pågår i Gråbo just nu. Det medskapandeexperiment vi står i början av skall kunna bli en förebild för både övriga kommundelar men även andra kommuner.

Vi tänker såhär att när man kommer till Lerums kommun och öppnar asken med ”mer än du tror” så hittar man en mångfald och variation i Tollered, Sjövik, Gråbo, Stenkullen, Floda, Lerum och övriga delar. Och då vill vi i denna mångfald visa upp Gråbo, som en fantastisk plats att växa på.

Fram med skaparglädjen för medskapande är grymt!

Gud välsigne dig!

Mikael Tilly
Pastor Centrumkyrkan
och medlem i Medskapandegruppen

Grabo300px

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here