Idag har vi glädjen att välkomna Lerums riksdagsledamot
Henrik Ripa som gästkrönikör här på Gråbo.nu.


HenrikRipa200x300px-bSommaren är viktig för hos alla här i norden. Månader av mörker byts ut till långa dagar och ljusa nätter. I bland känns det som om att mycket av det vi gör under vinterhalvåret gör vi för att få leva ut under de korta sommarmånaderna.

Som riksdagsledamot är sommaren väldigt speciell. Plötsligt finns tiden att vara med sin familj. Resten av året spenderar jag vardagarna i stor utsträckning i Stockholm eller reser runt i landet. Trots det har jag inte mött en enda riksdagsledamot som känner sig som stockholmare (förutom stockholmarna själva). Tvärtom blir man ännu mer lokalpatriotisk när man kommer dit. Alla är självklart där för att göra det bästa för Sverige men också sin hembygd.

ripa-husvagn300pxJag och min fru har en stor familj med sex barn vilket gör att semestern är en speciell och viktig tid. De två största döttrarna bor inte hemma men kommer ofta och hälsar på. Vi åker ofta husvagn med de fyra mindre barnen. Det är en speciell känsla att leva sex personer på 12 kvm under ett par veckor. Det är en utmaning samtidigt som man kommer varandra väldigt nära. Barnen umgås på ett helt annat sätt.

KurirenEn annan sak som är positiv är att det inte finns en massa måsten i form av gräsklippning, husreparationer och annat. Man får bland annat tid att läsa böcker. En bok jag kan rekommendera är Kuriren av Thomas Svensén på Lerumsförlaget IDUS.

Boken handlar om en polis som förflyttas 300 år tillbaka i tiden och får följa med i Karl XII:s fälttåg. Jag älskar att läsa böcker men det är bara på sommaren jag hinner läsa. Resten av året lyssnar jag på ljudböcker i stället.

Trots att riksdagsjobbet är spännande och intressant med möten med ministrar, ambassadörer och massor av intresseorganisationer så saknar jag ofta den lokal anknytningen. Efter 20 år i Lerumspolitiken kände att jag hade bra koll på mycket av det som hände oavsett om det var i Tollered, Sjövik eller Gråbo. I riksdagen blir man specialist på ett mindre område, i mitt fall folkhälsa, smittskydd och organdonation. Dessa områden är viktiga med många och stora utmaningar.

Generellt tror jag att de flesta politiker oavsett var de befinner sig inom politiken kan känna en frustration över att det är så mycket som man vill förbättra men att det tar sådan tid.

Jag känner en sådan stolthet över vår kommun och framför allt över allt positivt som händer i Gråbo.

Jag vill avsluta med mitt favoritcitat av Steve Jobs

De människor som är galna nog att tro att de kan förändra världen,
är de som gör det också

SverigesRiksdagHenrik Ripa
Riksdagsledamot (M) Lerum
Socialutskottet, Folkhälsa, Socialtjänst, Tandvård, Donationsrådet
Politiskt sakkunnig Miljömålsberedningen

Mobil: +46 705 21 56 21
Hemsida: HenrikRipa.se
Facebook: www.facebook.com/Ripa.Sweden

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here