Dennis Jeryd

 

 

Denna vecka är det 1:a maj som är arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Varför vi firar just denna dag är det inte så många som känner till. På Wikipedia finns en bra sammanfattning:

 

Arbetarrörelsens förstamajdemonstrationer var från början intimt förknippade med kampen för åtta timmars arbetsdag. I maj 1886 höll en grupp lokala anarkister, bland andra August Spies, ett möte i Chicago, till följd av att polisen två dagar tidigare skjutit två demonstrerande arbetare, på mötet framfördes bland annat krav om åtta timmars arbetsdag. I slutet av detta möte, som ägde rum på Haymarket Square, kastades en bomb mot polisen som öppnade eld mot demonstranterna, se Haymarketmassakern. Efter mötet greps ett antal av de organiserade arbetarnas ledare och flera av dessa fängslades eller avrättades. De tre som dömts till fängelse benådades av guvernör John Peter Altgeld 1893, då han ansåg samtliga åtta ha dömts på otillräckliga grunder. Det har inte kunnat fastställas vem som kastade bomben. Till ”Chicagomartyrernas” minne och för att samordna kampen för åtta timmars arbetsdag internationellt utropade Andra internationalen två år senare 1 maj till den internationella generalstrejkens dag på den amerikanska delegationens förslag.

Dennis1majI Lerum samlas vi i vårt hus Villa Pomona för att lyssna på tal och äta lite mat tillsammans. Sedan är vi många som åker till Göteborg för att gå i det stora tåget där. För mig är 1:a maj en högtidsdag som jag ser fram emot och när jag satt och funderade på vad jag skulle skriva denna vecka så började jag fundera på vad 1:a maj betyder för mig. Förutom den rent politiska delen så tror jag att vi människor har ett strakt behov av att känna samhörighet. Att marschera fram längs gatorna i Göteborg tillsammans med tusentals andra människor ger en stark känsla av samhörighet
som man måste uppleva för att kunna beskriva den.

På samma sätt så hoppas jag att arbetet vi gör tillsammans i t.ex. medskapandegruppen och här via Gråbo.nu ska bidra till att skapa en större samhörighet bland oss Gråbobor. Inte för att säga att vi är bättre än människor som bor någon annan stans utan för att vi tillsammans ska se till att göra vår hembygd till en bättre plats att bo och leva på och det kan vi bara göra tillsammans.

Med vänlig hälsning,
Dennis Jeryd
Oppositionsråd (S)

Läs mer om Socialdemokraterna i Lerums 1:a maj firande här…

 

DELA
Föregående artikelGråbo Klippsalong totalrenoverar
Nästa artikelHela Gråbos Valborgsmässofirande
Jag heter Dennis Jeryd och är Oppositionsråd för Socialdemokraterna i Lerums kommun. Jag är 48 år, utbildad civilingenjör i datateknik och uppväxt i Göteborg. Vi flyttade till Gråbo 1990 och bodde på Sniken fram till 2001 då vi byggde hus i Olstorp. Gift och har två barn som inte bor hemma längre. Innan jag blev politiker på heltid i oktober 2010 så var jag delägare i ett företag i databranschen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here