Så var årets upplaga av Alberts barndom i hamn. Det är alltid oroligt med utomhusföreställningar. Jag kollar SMHI två gånger om dagen en vecka i förväg. Men det blev en härlig kväll med sol, värme, lite vindfläktar som susade i träden, ett och annat notblad fladdrade och en hatt flög iväg.

photo-1En timma innan spelet, började publiken anlända i stora skaror. De satte sig i grönskan, drack kaffe och lyssnade till 100 musikanter som repeterade. En stund före den utsatta tiden formerar sig fioler och flöjter uppe i backen och förbereder sin inmarsch till tonerna av Gånglåt från Äppelbo.

photo-4Det är mäktigt när den stora skaran gör entré. Dramabarnen leker framför huset. Alberts mamma Kristina ligger i födslovåndor och barnen springer och hämtar hjälp. Tiden backar och vi får reda på hur Kristina träffade Alberts far, hur han försökte fria till henne men fick korgen.

photoVi får vara med om besök av sommargäster, luffare och stugmöte med gästande domedags-predikant, en skolavslutning med ”Den blomstertid nu kommer”, förhör och betygsutdelning av kyrkoherden.

photo-3Musiken är mycket varierad och understryker stämningar. Vi får höra gamla godingar som Konvaljens avsked, Kväsarvalsen och Johan på Snippen, och ibland ren improvisation.

photo-5Efteråt är alla medverkande mycket nöjda, glada och lyckliga. Publiken var mycket positiv och påpekas bör att den bara till hälften bestod av anhöriga. Det är roligt att spelet röner stort allmänt intresse. Kanske sågs föreställningen av ungefär 500 personer.

photo-2Detta var tredje gången som Alberts barndom uppfördes på Hjällsnäs mo. Så länge intresse och lust finns så fortsätter vi. Kulturskolan, Hembygdsföreningen och Vuxenskolan samarbetar mycket bra i detta projekt.

Iréne Johansson
Tillfällig teaterdirektör

Johans Holst
Fotograf

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here