Stora högar med jord- och grusmassor har fraktats till Gråbo skjutbana. Lerums jaktvårds och sportskytteförening hävdar att massorna har fraktats dit för att de vill bygga vallar som ska höja säkerheten och minska bullret. Men nu har kommunens miljöinspektörer satt stopp för fortsatt arbete.

Kommunen har länge vetat att Lerums jaktvårds och sportskytteförening har velat bygga vallar som bullerskydd på skjutbanan i Gråbo. Man hade dock ingen aning om hur stora mängder jord och grus det handlade om. – Jag blev väldigt förvånad när jag kom ut och såg omfattningen, säger Anna Pettersson, miljöinspektör på Lerums kommun.

Hon fortsätter: – Vi har sagt stopp för arbetet och kräver bättre redovisning på vad de ska använda jordmassorna till. Och vi vill även ha provresultat på massorna, så att vi kan se att de inte är förorenade.

När föreningen har lämnat in dessa uppgifter ska kommunen titta på om det är anmälnings- eller tillståndspliktig verksamhet de håller på med. Sedan ska antingen kommunen eller länsstyrelsen pröva ärendet. Oavsett vem det är så kommer vägföreningen att få chans att göra sin röst hörd.

När miljöinspektörerna var ute och tittade på platsen tyckte de inte att jordmassorna såg förorenade ut. Men det finns, eller har funnits, järnstänger, rör och plast i högarna. – I så fall måste det vara någon annan som har slängt sakerna, inte leverantören som vi har kontakt med. De har garanterat att de kör rena massor till oss, säger Bertil Sagrelius på Lerums jaktvårds och sportskytteförening.

Han förklarar att det absolut inte är fråga om någon deponi, något som han har hört spekulationer om.
– Och vi får inget betalt för att ta emot gruset, säger han.
Men föreningen behöver heller inte betala något. Enligt Bertil Sagrelius går allt enligt planerna, förutom att det innan jul kom lite för många transporter till skjutbanan, vilket störde grannarna. Jaktvårds och sportskytteförening planerar att omfördela massorna till vallar som ska vara dels bullerskydd och dels säkerhetsskydd.

– Vi vill bygga bullerskydd så att de kringboende ska slippa ljudet från oss. Vindarna blåser ofta västerifrån och vallarna ska minska ljudet även för de boende i Alsjön och Björboholm, säger Bertil Sagrelius och fortsätter: – Sedan är det en säkerhetsaspekt också. Vi har ofta skjutning på olika banor samtidigt, och för att förhindra att en kula från dem som är och skjuter på en bana träffar dem som är på en annan bana vill vi bygga vallar mellan banorna.

Källa: Lerums Tidning

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here