Hur skapas en skola, ett samhälle där alla vill vara?

Frågan är stor och många svar kan vara möjliga. Vi, rektorer på Röselidsskolan, vill dock i detta inlägg plantera en tanke som vi tror har stor betydelse för vad som kan vara grogrunden för något som i förlängningen blir till just det…en skola, ett samhälle där alla vill vara.

Oscar Öquist, som är legitimerad psykolog och har mångårig erfarenhet av ledarutbildning och organisationsutveckling, berättar i sin bok ”Framgångsrikt ledarskap med systemteori”, om förhållandena i Wien i början på 1900-talet, en stad som vid den tiden kunde visa upp en intensiv kreativ utveckling inom konst, musik, litteratur och arkitektur.

Oscar Öquist skriver i sin bok att en av förklaringar som brukar anföras som anledning till detta kulturella ”utbrott” var trångboddhet i staden. Befolkningen hade ökat kraftigt och tillgången på bostäder var mycket knapp. De flesta tvingades tränga ihop sig i små dragiga lägenheter svåra att värma upp på vintern och utan vare sig bad eller toalett. Folk sökte sig istället till stadens kaféer där de kunde få värme och trivsel. En följd blev att man träffade nya människor med vilka man kunde utbyta tankar och idéer och kaféerna blev på så sätt också värmekällor för kreativiteten.

Vad har då detta att göra med Gråbo skolor eller Gråbo samhälle?

Jo, vid två tillfällen i februari har det på Röselidsskolan, av Röselidsskolans Enhetsråd, anordnats möjlighet till kreativa värmekällor där man kunnat utbyta tankar och idéer och där fokus legat på just kreativitet och samvaro.

Föräldrar från Enhetsrådet har med stort engagemang tillsammans organiserat, planerat och skapat möjlighet att under otvugna former mötas och samtidigt göra något som kan vara till nytta både för sig själv och andra.

Det ena var en Byt och säljdag och det andra var en föreläsning om att vara förälder.

Under Byt och säljdagen träffades både barn och vuxna och majoriteten av dem som var där kan intyga att det blev en mycket trevlig och givande dag. Både barn och vuxna turades om att sälja böcker och fina saker man inte längre hade användning för. Barn och vuxna serverade tillsammans fika i kaféet och man umgicks och hade tid att skapa kontakter man kanske inte annars hade skapat.

Så här skriver en förälder efter föreläsningen den 20 februari: Föredraget med Alf B Svensson på skolan igår var förträffligt! Vill du förmedla ett tack till de föräldrar som tog detta initiativ? Så värdefullt att sådana plattformar skapas för oss föräldrar.

Vi rektorer hoppas att det inte stannar vid dessa två tillfällen. Vi har hört många föräldrar säga att det här måste vi sprida, det här måste fler få vara med om.

Vi kan bara instämma;
Kan det här vara ett frö som såtts?
Kan det här vara början till något som i framtiden gör Gråbo till en kommundel där alla invånare får vara med om en intensiv kreativ utveckling? En utveckling som gör Gråbo till en skola/ett samhälle där alla vill vara. I Wien var det konst, musik, litteratur och arkitektur som utvecklades. Vad blir det i Gråbo?

En gång är ingen gång, två gånger….en vana? Vi hoppas att Röselidsskolans enhetsråd håller lågan brinnande och ser sig som just det viktiga fröet som börjat gro.

Vi ser fram emot fler arrangemang och vi ser framförallt fram emot en stor uppslutning på det som anordnas framöver.

Det är mycket viktigt med entreprenöriella människor som tar initiativ. Det är lika viktigt, om inte än viktigare, med alla andra som kanske inte har tid eller ork att dra igång något, men som finns med och åtnjuter det som serveras.

Sist, men inte minst;

Vilket samhälle vill vi skapa åt våra barn?
Vilka förebilder vill vi vara åt våra barn?
Barn gör inte som vuxna säger, de gör som vuxna gör. Tänk vad viktiga ni föräldrar är för Gråbos framtid!

Marie Sandell & Lennart Nilsson
Rektorer på Röselidsskolan

MarieLennart

Ledord ”En Mötesplats”

Föräldrar från Rödselidskolans enhetsråd arbetar för att skapa en mötesplats för barn och föräldrar inom skolan. Mötesplatser är viktiga för en orts utveckling, men vad utmärker en attraktiv mötesplats? Det är människorna i sig som gör mötesplatsen attraktiv. Delaktighet är otroligt viktigt! Det är din/vår mötessplats och den blir vad vi gör den till oavsett om rollen är att man är aktivt planerande eller deltar i det som mötesplatsen lockar med. Hitills har vi anordnat en Byt och säljdag samt föreläsningar för att locka till mötesplatsen, där vi fått mycket positiv feedback, men vi vill fortsätta att utveckla detta och hoppas på fler deltagare.
Mötesplatsen ger nya bekantskaper, vänner, kontakter, skapar glädje men det är också här som nya ideer föds om hur vi skapar ett starkare Gråbo runt omkring våra barn. Att lära känna människor ger trygghet för hela familjen vilket smittar av sig, det får våra barn att känna en stakare gemenskap som gör att de känner sig stolta och aktsamma om varann och vårt Gråbo. Vi föräldrar från enhetsrådet på Röselidskolan känner oss otroligt starka men vi vill och hoppas att det skall smitta av sig och att vi är många som vill engagera oss. Det finns inte så många självklara mötesplatser i vårt samhälle som lockar alla oavsett intresse, men vi tror att det finns ett stort behov.

Föräldrar från Röselidskolans enhetsråd

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here