Vi står inför en unik flyktingsituation i landet, regionen och kommunen, med ett stort behov av att hitta olika boenden för dem som kommer hit. Migrationsverket har bett kommunerna i Göteborgsregionen att snabbt försöka få fram lokaler där flyktingar kan få mat och sovplatser, skriver Lerums kommun på sin hemsida.

Missionskyrkan Gråbo
Efter en kraftsamling under helgen och början av veckan står nu Missionskyrkan, som första plats i kommunen, redo att välkomna tjugo asylsökande flyktingar och ge de en plats att vila ut på. Man har i samarbete med Lerums kommun förberett med bemanning av både frivilliga och kommunal personal, mat, sovplatser, tvätt med mera.

Missionskyrkan Gråbo, Rebecka Johansson

Ungdomsledaren Rebecka Johansson, som just nu samordnar alla förberedelser och är överväldigad av alla som vill hjälpa till, både ifrån församlingen och från samhället. Hon lovordar även det engagemang hon mött hos Lerums kommun som verkligen backar upp dem i deras samarbete.

Missionskyrkan Gråbo, Sovplatser flyktingar

Elisabeth Westin, sektorschef på sektor Lärande säger att: Vi är tacksamma att Missionskyrkan i Gråbo med öppna armar är med och samarbetar med oss för att hjälpa människor som tvingats lämna allt. De får tillfälligt tak över huvudet, mat och värme under några dagar i väntan på att Migrationsverket hittar mer långsiktiga boendelösningar. När de anländer beror på Migrationsverkets behov. Vi arbetar vidare för att hitta fler sovplatser om behovet kvarstår.

Alla som vill veta mer eller vill bidra på något sätt kan läsa och skriva på facebooksidan Flyktinghjälp Gråbo Missionskyrkan.

7 KOMMENTARER

 1. Vilken bra idé att missionkyrkan tar emot flyktingar. Jag undrar vem som står ansvarig för det stor gråa huset vid Fågelkärrs dagis? För där kan man få plats med några fler flyktingar.

  • Hej Laila! Det är kommunen som äger detta hus, före detta s.k. ”Blåmesen”. Byggnaden kommer att ändamålsenligt renoveras inom kort och sedan antar jag att Sektor Samhällsbyggnad har en plan för användning i kommunal regi.

 2. Jag undrar hur mycket pengar man får för att ta emot flyktingarna,för inte gör missionskyrkan detta gratis,det låter så bra när de säger att de gör detta men inte ett ord om vad de tjänar.Pengarna ska in till kyrkan och kyrkan är inte så human och fin som dom försöker visa upp.
  Henry

  • Missionskyrkan liksom även Centrumkyrkan får inget betalt för att göra detta, varken som förening för lokal eller som volontärer med arbete. Men man får ersättning för utlägg man har, ex mat. Detta handlar om att möta människor på flykt med värme.

  • Henry har helt fel i sitt antagande. Varken Gråbo Missionskyrka eller centrumkyrkan har begärt eller får någon ekonomisk ersättning av kommunen eller migrationsverket för att de nu upplåter delar av sina lokaler och frivilliga arbetstimmar för att ge tak över huvudet åt asylsökande som flytt undan krig, terror och död.

 3. Jag vill även tillägga att jag inte är emot om det så kommer 100 000 flyktingar utan jag ville bara få fram ett inlägg då det är så många som skor sig på sitiuationen,och bra att jag hade fel.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here