Mellanstora Gråborundan - en historisk succé

Mellanstora Gråborundan - en historisk succéFör ett år sedan hade vi invigning på det första steget i projektet som ägs av Medskapandegruppen; ”Gråbo – en hållbar besöksort”. Det var den så kallade ”Lilla Gråborundan” en knappt två kilometer lång promenad i centrala Gråbo. Någon månad senare satte vi igång det som skulle bli steg två i projektet, det vill säga ”Mellanstora Gråborundan”.

Mellanstora Gråborundan - en historisk succéTanken med dessa två första steg är att börja inne från och berätta delar av Gråbos historia för att skapa stolthet och kunskap om den ort man bor och verkar i. Som bonus blir detta en tillgång för de besökare som kommer till Gråbo.

I lördags var det då dags för invigning av denna nya promenad på drygt 4 km med elva historiska skyltar. När man arbetar med evenemang vet man ju aldrig om det ska kommer några besökare, så vi var väl lite nervösa, även om vi hade förberett dagen väl.

Mellanstora Gråborundan - en historisk succéSå när klockan är 11:00 blev vi naturligtvis väldigt glada över den stora uppslutningen – runt 70 personer unga och gamla slöt upp.

Ordföranden i medskapandegruppen, Ann Bäck, höll ett fint invigningstal och klippte sedan tillsammans med fröken Agda, alias Irene Johansson, band under högtidliga former. Fanfaren ljöd och vandringen genom Gråbo tog sin början.

Mellanstora Gråborundan - en historisk succéUnder två och en halv timma fick vi en väldigt fin dramatiserad guidning av Fröken Agda med hennes många vänner som bland annat spelade musik, läste dikter och spelade fattigjon ifrån dåtidens fattigstuga/Femtegården med mera. De små mössen Grå & Bo var naturligtvis med även i år och busade med alla barnen. Fröken Agda berättade historik och personliga minnen kring de skyltar som satts upp utefter leden.

Mellanstora Gråborundan - en historisk succéVid Kolerakyrkogården dök oroliga bybor från 1800-talet upp och vid den 1000-åriga grusallmänningen hördes romsk-musik och man kunde bli spådd i handen.

En välbehövlig paus under den fyra kilometer långa turen gjordes vid Hembygdsstugan där alla bjöds på korv och Agdas kakor.

Mellanstora Gråborundan - en historisk succéFattighjonen var på rymmen men förmåddes att återvända till fattiggården och den stränga föreståndarinnan.

På Anderssonsgatan (Hjällsnäsvägen) höll fröken Agda läxförhör med alla barn och de klarade det med bravur och fick små presenter, det var ju ändå lördag.

Mellanstora Gråborundan - en historisk succéPlötsligt dök fruarna Andersson upp. De hade fått nog av att deras män hade dynamitupplag mitt i samhället och under hugg och slag förmådde de dem att flytta dynamiten till en skyddad plats.

Detta var vad som hände under invigningen. I fortsättningen kan man gå när som helst och ta del av skyltarnas information om Gråbos historia.

Mellanstora Gråborundan - en historisk succéVi i projektgruppen är väldigt glada över den lyckade invigningen och vi är stolta över att få vara del av Gråbos utveckling och vi hoppas att vårt projekt ska inspirera till att fler vill ta del av historiken och dessutom komma ut och promenera i den vackra omgivningen.

Åsa Qvist Ek, Iréne Johansson och Solvig Hermansson

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here