"Sysselsättning ger kunskap" av Alexander Hansson

Om ungefär två månader får jag tillsammans med många andra sommarlov. Andra tar ledigt från sina jobb och ska njuta av semester. Sommaren är för många den mest omtyckta årstiden på grund av sol, bad, värme, ledighet och avkoppling. Jag instämmer med dem.

Jag har under våren sökt sommarjobb i Lerums kommun. Lerums kommun erbjuder sommarjobb för ungdomar som fyller 17 år under året och bor i kommunen. Efter ansökan sker det en lottning bland de ungdomar som har sökt arbete och jag hade turen att vara en av dem som fick. Det finns några olika arbetsområden bland annat vård och omsorg. Jag hade turen att bli tilldelad ett sommarjobb inom just denna kategori.

Det kommer förhoppningsvis bli mycket roligt, intressant och lärorikt att få arbeta inom vård och omsorg. Att få vara delaktig och se hur det fungerar i verkligheten. Jag är undrande eftersom det vecka efter vecka sänds inslag på nyheterna där det tyvärr visas hur dåligt den svenska äldrevården fungerar. Senast jag hörde om hur illa de äldre kan ha det var i tv-programmet Debatt på torsdagen den 16 april. Det inslaget handlade om att de äldre inte har lagstadgad rätt att få komma ut i friska luften, vilket låter mycket besynnerligt i mina öron eftersom tillexempel både en häst och hund har rätt att få komma ut i friska luften enlig djurskyddsregler. Livstidsdömda fångar har också denna rättighet, men alltså inte en människa som lever på ett äldreboende.

Samtidigt har jag hört röster som belyser att det verkligen inte bara är negativa saker som äger rum inom äldrevården. De anser att nyheterna visar upp inslag som endast är negativa vilket är synd då det även sker mycket positivt inom äldrevården i sverige. De efterlyser att det positiva även bör lyftas fram, annars får allmänheten en snedvriden bild av de äldres omsorg.

Jag hörde nyligen ett inslag där en kvinna berättade att hon arbetat som chef inom vård och omsorg i en kommun i landet. Hon sa att några enstaka dåliga saker händer men tyvärr så får detta stora rubriker. Hon berättade att mycket gott sker ute på landets äldreboenden och hon var säker på att själv få god omsorg på något av hennes tidigare boenden när den dagen kommer.

Min erfarenhet av äldreomsorgen är inte stor, men det jag har varit delaktig i har ändå upplevts som positiv, då jag har en bekant som fått mycket gott bemötande och god omsorg vid behov.

I sommar får jag möjligheten att skapa en egen bild av hur äldreomsorgen i min kommun fungerar.

Detta ser jag fram emot!

Alexander Hansson
Alexander Hansson

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here