Sarah Bengtsson skriver om klimatanpassade livsmedel för ett hållbart GråboJag heter Sarah Bengtsson och för de som inte känner mig arbetar jag på Måltidsservice här i Lerums kommun. Jag är enhetschef för köken i Gråbo och jag kommer att skriva här på Gråbo.nu hur vi arbetar med för att bidra i arbetet att göra Gråbo till Sveriges första hållbara tätort.

På Måltidservice köper vi in allt mer klimatsmarta livsmedel. Ett exempel är att öka andelen vegetabilier, som bönor och linser. Numera serverar vi som bekant en vegatarisk lunch per vecka på alla skolor i kommunen.

Genom att servera en vegetarisk lunch per vecka vill vi visa att man kan äta protein av olika slag, och på det sättet ge barn och ungdomar ännu sundare och än mer hållbara matvanor.

Det är smart att äta SMART!

S står för större andel vegetabilier, M betyder mindre andel tomma kalorier, A – andelen ekologiskt ökar, R betyder rätt kött och grönsaker och T står för transportsnålt. Med bra matvanor i skolan lägger vi grunden för bra matvanor framåt i livet.

Att öka andelen vegetabilier är alltså viktigt både för att lägga grunden för bra matvanor, och för att påverka livsmedelsindustrin men också för att nå målet att minska köttkonsumtionen i kommunens kök med 20 %. Visste du att köttkonsumtionen står för hela 18 procent av de globala växthusutsläppen?

Med vänlig hälsning

Sarah Bengtsson
Enhetschef
Sektor Infrasupport
Måltidsservice

Epost: sarah.bengtsson@lerum.se
Telefon: 0302- 52 22 86

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here