Mats Jakobson, Lennart Värmby, Jonas Brandström och Magnus IgelDen 12 september arrangerades ett seminarium om Vindkraft och lokal elproduktion på Husexpo i Gråbo. Cirka 30 personer deltog.

Besökarna kunde lyssna på Lennart Värmby som arbetar som regeringens vindkraftssamordnare. Lennart är mycket engagerad i frågor energiproduktion och småföretag. Under mandatperioden 2006-10 representerade han Vänsterpartiet i Kronoberg i riksdagen och är idag även kommun- och landstingspolitiker hemma i Växjö.

Lennart betonade att vindkraften har större potential än vad som ofta påstås. Många av de klagomål som tas upp i debatten, som t.ex. att fåglar skulle skadas, kunde han avfärda med undersökningar som bl.a genomförts på Gotland.

Mats Jakobson - Lerum Energi och Lennart Värmby - regeringens vindkraftssamordnareMats Jakobson från Lerum Energi berättade om LE:s arbete med att koppla in mikroproducenter på sitt elnät och arbetet med att gynna lokal energiproduktion.

Mats kunde även kort berätta om den utredning som i denna vecka lägger förslag på hur producenter ska kompenseras för el som levereras till elnätet.

Slutligen kunde vi höra Jonas Brandström från Öijared och Magnus Igel, som tidigare var projektledare för Wallenstams vindkraftsprojekt i Öijared, redogöra för hur långt processen med att uppföra sex vindkraftsverk runt golfbanan i Öijared har kommit. I samband med deras föredrag ville några åhörare anmäla sitt intresse för att köpa in sig i verk som uppförs lokalt.

Magnus Pettersson
Text & bild

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here