Kristina Eriksson, Gråbos nya rektor, om öppenhet och söndagsstängtJag heter Kristina Eriksson och som ganska ny rektor på Lekstorpsskolan har jag fått i uppdrag att skriva en krönika och presentera mig själv.

Efter att ha jobbat som rektor i 20 år och i Lerum snart 13 år har jag nu fått förmånen att jobba i Gråbo Nya Skolor. Uppdraget är jättespännande och att jobba utifrån det entreprenöriella perspektivet med Gråbomodellen är roligt och utvecklande.

Jag är född och uppväxt i Skåne men har bott i Göteborg i 15 år. Jag har man, som jobbar utomlands, barn och barnbarn. Mina små barnbarn är mina energitillförare och jag älskar att vara med dem alla. Att känna deras små händer i mina och se den trygghet de utstrålar är härligt.

Ganska många år har vi bott i andra länder än Sverige. Jag har bott och arbetat i både Asien och i Mellaneuropa. Det ger verkligen perspektiv på tillvaron och man har lyft på ögonbrynen många gånger och undrat varför det ser ut som det gör. Kina har satt mest spår i mitt hjärta och är också det land jag helst skulle vilja återvända till men även ett grannland som Tyskland är lite olikt Sverige.

En sak som jag funderade över när jag flyttade hem igen är öppettider i Sverige. I Tyskland är det alltid söndagsstängt i affärerna. I början tyckte jag också att det var jättekonstigt att inte kunna gå och handla en söndag men sen tyckte jag det var riktigt bra. Dock kunde bilhandlare och möbelvaruhus ha ”tittöppet” på söndagen.

Man kunde gå runt och titta men inte handla och det fanns bara vakter där och ingen personal. I Tyskland får man inte heller tvätta, klippa gräset, tvätta bilen, städa etc på söndagen. Förmodligen har det sitt ursprung i att södra Tyskland är ett katolskt område. Men det resulterade i att alla människor var ute på utfärd, vandrade i bergen eller cyklade till Biergarten och drack Radler istället. Familjerna umgicks.

Nu när jag är på varuhus i Göteborg och ser alla barn som finns där med sina föräldrar en solig söndag tänker jag på tiden i Munchen där familjerna var mer ute tillsammans på söndagarna.

Jag tänker även på all personal som måste jobba söndagar och inte kan vara med sin familj. Måste vi ha den servicen och tillgängligheten hela tiden med öppettider mellan 07.00-22.00 alla dagar eller kan vi lära oss att planera?  Jag vill därmed inte säga att allt är bra i Tyskland.

På Lekstorpsskolan vill vi ha en öppenhet och tillgänglighet också. Vi vill att alla barn skall bli sedda och känna arbetsglädje och trygghet. Vi önskar att barnen får en skön fritid och kan vara mycket ute i naturen. Dock har vi stängt på söndagar!

Kristina Eriksson
Rektor Lekstorpsskolan

1 KOMMENTAR

  1. Förstår att frågan om stängt eller inte blir diskussion. Kan inte säga att öppettider med säkerhet styr men tror att det kan påverka familjers val. Minska stressen i vardagen behöver många. Men jag hoppas att utflykten till helgen ibland kan variera. Tänk en solig skön söndag i skogen istället för ett på ett köpcenter. Tror vi alla skulle må gott av det

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here