Mikael TillyI helgen möttes jag av hakkors som målats på kyrkan och jag har sedan dess burit med mig dessa två symboler som så konkret ställdes mot varandra.

Två så snarlika symboler, men som symboliserar så totalt olika förhållande till andra människor. Båda symbolerna är oerhört starka och de skapar reaktioner i oss. Men de pekar i totalt olika riktning.

Den ena symboliserar att människor inte är lika värdefulla och rättfärdigar hat mot den som är annorlunda och våld mot den som tycker annorlunda.

Den andra symboliserar att alla människor har ett okränkbart värde, och den uppmanar oss att älska andra människor som oss själva och påminner oss om att någon offrade sitt liv för vår skull eftersom varje liv är värdefullt.

Den ena talar om kärlek och den andra om hat. Den ena om att offra sig för andra människor och den andra om att offra medmänniskor som inte passar in i den egna mallen.

Det finns anledningar till att det ses som hets mot folkgrupp när den ena används offentligt. Den andra har visserligen missbrukats av människor som vill ha makt – men utgår i sitt budskap från att bära den svage.

Därför vill jag bära ett kors som symbol över mitt liv. Den talar om att jag är älskad som jag är av Jesus som dog på ett kors för min skull, trots att jag inte gjort mig förtjänt av det. Därför vägrar jag också att acceptera att människor värderas olika, mobbas eller misshandlas.

Varje människa är olik alla andra, ingen är en kopia. Varje människa har svagheter och misslyckas, och varje människa har skapats med en unik begåvning och har en oerhörd potential.

Vi behöver stå upp för varandra, för den som är utsatt eller svag och vägra att acceptera att hatet utbreder sig. Bibeln säger besegra det onda med det goda, och älska era ovänner och be för dem som förföljer er. Det gjorde Jesus och det vill jag också göra.

Därför väljer jag korset!

Mikael Tilly
Centrumkyrkan

1 KOMMENTAR

  1. Snälla Gunilla Nordström, Jag sitter i fullmäktige för SD i vår kommun och blir ledsen över din inskränkta syn på oss och vårt arbete för ett gott samhälle. Gå in på vår hemsida i Lerum och läs vårt program hellre än förmedla den smutskastning som andra partier sprider. Om man inte tycker att skolpolitiken är bra innebär inte detta att man hatar elever. Om man inte tycker att sjukvårdspolitiken är bra innebär detta inte att man hatar sjuka. Vi tror på allas lika värden och hyser största respekt för andra människor men vi tycker att vi skall hjälpa fler till lägre kostnad i oroshärdarnas närområden. Hjälpa de som inte har möjlighet att betala flyktingsmugglare. Se till att de som kommit hit blir behandlade som svenskar, istället för att pekas ut som annorlunda. Alla har rätt till åsikter, du, jag, kristna och muslimer! Själv tror jag på kärlekens budskap…

Kommentera