Gråbo-Johan CampMitt namn är Johan Camp och jag är Moderat politiker här i Lerums kommun. Jag är invald i fullmäktige och i Turist och Näringslivsberedningen. Sitter även med i Moderaternas styrelse. Bland mina Moderata vänner går jag under namnet Gråbo-Johan. Ett namn som jag är stolt över då jag alltid försöker att driva Gråbo-frågor på alla möten.

Något om min bakgrund. Jag har arbetat på Pripps Bryggerier i Göteborg i nästa hela mitt liv. De senaste 25 åren som utbildningschef. Som sådan var jag utbildningsansvarig för våra bryggerier.

När muren föll till Östeuropa började Pripps i början på 1990-talet köpa upp mängder av bryggerier i hela området. Nu fick jag ansvaret för att utbilda dessa till moderna västerländska bryggerier.

Allt från hur man ekonomisk driver företag till marknadsföring och användandet av modern teknik. Alla dessa möten med nya kulturer och olika människor var både roligt och intressant. Mycket av dessa erfarenheter har man som politiker idag stor nytta av. De sist åren på Pripps blev jag VD för ett av dem nystartat utbildningsföretag.

Jag lämnade detta 2007 då min familj och jag tyckte att allt resande tog för mycket tid från familj och vänner. Samtidigt med detta hade vi funnit en jättetrevlig tomt i Lerums kommun, närmare bestämt i Furuberg. Här bestämde vi oss för att bygga vårt hus och Lämna Göteborg. Allt stod klar 2007 och vi blev Lerumsbor och Gråbobor.

Aeroseum

Efter att under något år fixat tomt mm så blev det mycket tid över. Som fritispolitiker blir man inte fet. Så jag började som konsult på det nya museet Aeroseum i Säve. Här arbetar jag med diverse olika projekt, allt från att museet skall bli tillgängligt för skolklasser till ekonomi och IT-frågor. Aeroseum var en hemlig atombombsskyddat bergshangar som kom till under kalla kriget. I framtiden skall här bli ett Science Center där ungdomar skall kunna lära sig historia och teknik.

Gråbo-Johan Aeroseum

Förutom mina politiska intressen så tycker vi nu åter om att resa, men nu tillsammans. Som politiker tycker jag det är viktigt att se sig om. Man blir fort hemmablind och tror alltid att våra lösningar är bäst. Om vi jämför oss med någon så blir det nästan alltid med våra grankommuner.

Världen blir mer och mer en global värld och avstånden krymper. Genom resandet ser man numera massa nya och spännande lösningar på olika saker. Jag är inte främmande för att testa nya lösningar. Vare sig man vill det eller inte så går utveckling fort framåt. Det som var modernt och riktigt i går är omodernt och fel idag. Det är nästan svårt idag att få tid för eftertänksamhet. Det är som man alltid har sagt att den som inte vågar vinner inget heller. Å andra sidan begår han som bekant inga fel.

Några ord om våra två senaste resor vi gjorde i början på året:

Dubai

Gråbo-Johan i Dubai och BurjKalifaDen första resan i januari var till Dubai. Det var verkligen en kontrast att komma ditt. Att komma till ett land där så mycket var olikt det vi har hemma var på sätt och vis spännande. Det är ett land som sjuder av aktiviteter. Det byggs och fixas över allt. De har ju inga oljeinkomster så de marknadsför sig som ett turistland samt att sälja guld billigt. De har bestämt sig för att allt de bygger skall bli det största och vackraste i världen.

Just nu har det världens högsta hus (825 m)samt världens största köpcentrum (1200 butiker under ett tak). Världens dyraste hotell, där det mesta var förgyllt med guld. Biligaste rummet kostade ca 30.000:- per natt. Vi avstod från det, men var där och tog oss en kopp te för ca 1.500:-.

Gråbo-Johan om säker bilkörning i DubaiSom sagt var mycket var annorlunda. Dessa skyltar satt på bilarna för att få folk att köra försiktigt. Landet var det renaste stället jag har varit i. Att hitta minsta skräpp var en omöjlighet.

Tunnelbanan var så ren att det blev som en fix idé att nästan gå runt för att hitta något. Vi misslyckades. Här sprang aldrig någon till tåget. För tågen gick med 4-minuter trafik. Självklart var tågen här ultramoderna och helt datastyrda (inga förare). Jag som innan resa trott att nu reser vi till ett land som består av kameler och araber.

Peking

Gråbo-Johan i PekingNästa resa (maj) for vi iväg till Peking. För att uppleva Peking på rätt sätt hade vi bokat in ett riktigt kinesiskt hotell i gamla Peking. Bara det var en upplevelse. Att några månader innan vara i Dubai och nu vara i Peking var verkligen en tidsresa. Från ultramoderna Dubai till Peking var en verklig kontrast.

Som turist var båda platserna en upplevelse. Att besöka förbjudna staden och därefter se de nya byggnaderna som byggdes inför OS.

Gråbo-Johan i PekingGivetvis var det mängder av saker som förvånade oss. Den dåliga luften som låg som ett lock över staden, men också att alla färdmedel, förutom bilarna var eldrivna (av miljöskäl). Kineserna som folk är mycket vänliga och hjälpsamma.

Trots den intensiva trafiken var det inga större problem att ta sig ditt man ville. Just nu ökade antalet nya bilar i Peking med ca 2000 bilar om dagen. Så undrar hur det ser ut om några år.

Gråbo-Johan i på Kinesiska murenSå vad kan man lära sig efter varit här? Det man märker det är hur välden blir mindre och mindre och hur fort nya byggsätt och metoder sprider sig.

Så var man i ett nybyggt område så kunde man vara i nästan vilken stad som helst. Men man reser ju inte ditt för dessa utan för att få se det gamla Peking med all dess gamla kultur.

Gråbo

Det här var något om Gråbo-politikern, Johan Camp. Nästa gång lovar jag att hålla mig till Gråbo. För just nu händer så mycket positiva saker här. Det roligaste med Gråbo att här alla nästa överens om de flesta åtgärderna. Gråbo kommer i framtiden att bli Lerum:s centrum.

Johan Camp
Ledamot kommunfullmäktige (M)
samt Turist & Näringslivsberedningen

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here