Idag behandlade Kommunfullmäktige frågan om Parasollen i Gråbo, frågan har ställts av Gun Britt Delsvik Svensson.

Parasollen
Interpellation till Kommunstyrelsens ordförande

Parasollens restaurang är den i särklass viktigaste platsen för många ensamma pensionärer. Inte bata från Gråbo utan även från Sjövik och Stenkullen.
Förutom att man dar äter dagens enda mål lagad varm mat så får man också den viktiga stimulans som enligt en enig forskarkår är minst lika viktig för hälsan.
Enligt uppgifter i Göteborgsposten så har kommunen långt framtagna planet på att lägga ner restaurangen utan att kunna hänvisa någon annan valmöjlighet till en mötesplats.
Ett sådant beslut medför att många äldre blir sittande hemma i en helt overksam tillvaro och med dålig mathållning.
Detta kommer förmodligen att resultera i ökande kostnader för kommunen for den ohälsa som ensamma äldre riskerar att drabbas av

Min fråga till Kommunstyrelsens ordförande är:
• Om uppgifterna i Göteborgsposten är korrekta, vilka åtgärder kommer då att vidtas för att ge dessa äldre en lika meningsfull mötesplats?

Gun Britt Delsvik Svensson (S)

Svar från Kommunstyrelsens ordförande Anna-Lena Holberg:

Uppgifterna i artikeln i GP är inte korrekta. Både innehållet i artikeln och framförallt rubriken gör att det är stor risk att det blir missuppfattningar vilket leder till onödig oro både hos personalen och hos dem som besöker Parasollen. Det finns inga planer på att lägga ner verksamheten.
De tankar som finns kring Parasollen är att vidta åtgärder som kan vidga den sociala funktion som Parasollen kan komma att utgöra i det framtida lokalsamhället Gråbo. Förvaltningen har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att ..”återkomma med en analys kring hur Parasollens funktion skulle kunna beskrivas och utvecklas ur ett socialt hållbarhetsperspektiv” Innebörden i uppdraget är att vill utveckla och bredda Parasollen som mötesplats. De tankar som finns är att Parasollen inte i första hand ska vara en lunchrestaurang. Istället vill vi utveckla och bredda rollen som mötesplats, få dit fler aktiviteter och föreningsliv. Tanken är att man ska ha en enklare form av servering knuten till sig, men detta då som en del av ett helhetskoncept.

Anna-Lena Holberg
Kommunstyrelsens ordförande

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here