Medskapandegruppens arbetsgrupp ”Rent och snyggt vid torget” träffade kommunens representanter med Eric Roos, enhetschef för teknisk service i spetsen för att göra en vandring runt torget och se över behovet av städning, skötsel och reparationer. Även Christian Mattson som driver pilot Gråbo fanns med.

Tyvärr saknades den viktigaste parten, FastPartner AB, som är den största fastighetsägaren, som äger torgytan och flera av de grönytor som behöver åtgärdas.

Vi gick över de ytor som ändå ägs och underhålls av kommunen. Vi samtalade om gräsklippning, städning och plantering. Flera saker var på gång men vissa saker skrevs upp för att åtgärdas.

Eric Roos sa även att man väntar på den planförändring som är på gång som kommer göra det möjligt för kommunen att ta över skötseln av torget direkt.

Vi fick dock besked om att planen är överklagad vilket gör att processen kan dra ut på tiden i flera år om det vill sig illa.

Vi lyfte upp gång och cykelvägen mellan Bonum och rivningstomten, där är asfalten aldeles förstörd av rötter som bryter upp beläggningen. Kommunen kände sig maktlös eftersom de träd som var orsaken till detta står på FastPartners mark. Ett förslag som kom upp var att inom ramen för medskapandet ta kontakt med fastighetsägaren för att fråga om det är okej att dessa träd tas ner, vem som sedan gör arbetet och hur det finansieras kan man säkert hitta en lösning för.

Eric Roos berättare om en ny app som tagits fram där medborgarna kan rapportera saker som behöver åtgärdas.

Ladda ner appen ”Felanmälan Lerum” här för iPhone/iPad eller här för Android.

Det berättades också att återvinningsanläggningen på torget och vid Ljungvik kommer att flyttas till en ny plats vid fjärrvärme centralen.

Vi samtalade även om rondellerna, där de två rondeller som ligger i höjd med Hjällsnäsvägen och med Monvägen är kommunens ansvar medan den som är vid väg 190, borta vid Gulf (f.d. Shell) är Vägverkets ansvar. Man är medveten om att kommunens rondeller behöver åtgärdas, dock är det problematiskt med belysning i rondellerna pga av induktion från kraftledningarna, enligt Henrik Larsson enhetschef Väg på Lerums kommun, Teknisk Service.

Vi samtalade inte om rivningstomten där Hjällsnässkolan låg eftersom denna skall upp i kommundelsträffen på torsdag, där vi Gråbobor skall få berätta vad vi vill använda denna plats till i väntan på byggnation.

En positiv nyhet var att den gamla cykelparkeringen vid Hjällsnässkolan skall snyggas upp och de gamla trasiga cykelställen skall tas bort.

Det var en trevlig men frustrerande vandring eftersom de flesta saker som vi vill ha åtgärdat har med FastPartner att göra. Men vi ser fram emot de åtgärder som kommunens personal kommer genomföra.

Bland annat kommer statyn framför torget att tvättas ren.

Med på vandringen
Mikael Tilly

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here