LindaOden200x267pxJag heter Linda Odén, är 39 år och bor i Olstorp tillsammans med min man och mina två pojkar. Till yrket är jag lärare och det är definitivt det bästa yrke man kan ha. De senaste sex åren har jag arbetat på Introduktionsprogrammen på Lerums gymnasium där jag undervisar i svenska som andraspråk och engelska.

Ni känner kanske programmet som IV och det betyder att jag möter elever som just kommit till Sverige och elever som gått nio år i skolan här, men inte haft det så bra som man kunde önska. Ingen av dem har betyg nog för att gå på gymnasiet, men det betyder inte att de inte är fantastiska ungar. Vi ger dessa unga människor en ny chans och det är jag stolt över.

Tyvärr ser det ut som att jag kommer att få sluta, då jag tillhör de drygt 20 lärare som varslats från gymnasiet i Lerum. Vi får som det ser ut fler elever nästa läsår, men två lärare försvinner. Jag klarar mig, har redan fått erbjudande om ett nytt jobb, men jag är oroad över mina elever. Kollegorna som är kvar är fantastiska, men vad jag vet kan de inte trolla.

Det skulle ligga nära till hands att starta en debatt om skolan som tyvärr inte får de resurser som eleverna förtjänar, men faktum är att jag istället tänker skriva mest om böcker om läsning här på gråbo.nu. Något inlägg om skolan kommer det säkert att bli också, men vill ni läsa mer om mina tankar kring skola och utbildning hänvisar jag till bloggen ordklyverier.se. Ordklyverier är också namnet på mitt företag och mitt största uppdrag hittills har varit att skriva en lärobok i engelska för Liber.

Att blogga är en viktig del av mitt liv numera, men om någon sagt till mig för fem år sedan att internet skulle spela en så stor roll för mig, skulle jag ha skrattat högt. Nu driver jag två bloggar och har träffat många nya vänner genom dem. De flesta har jag träffat även “på riktigt” men en stor del av vårt umgänge sker via sociala medier.

Den blogg som får den mesta av min uppmärksamhet hittar du på enligto.se och där skriver jag en massa om böcker. Kan man ha böcker som hobby, undrade en bloggkollega nyligen, och jag skulle definitivt svara ja på den frågan. För mig är läsning både kunskap, underhållning och avslappning. Räkna med många boktips alltså och som avslutning på detta mitt första inlägg skulle jag vilja passa på att tipsa om bra böcker att köpa till alla mammor på mors dag 26/5.

Både inbundna och pocket och för alla smaker:

AlltidDu150px

Handlar det om en ganska ung mamma som gillar lättsamma relationsromaner är Alltid du av Pernilla Alm det perfekta valet. Den handlar om Caroline som hittar en mobiltelefon som visar sig tillhöra en ungdomskärlek. Han tar steget in i hennes liv igen och lyckas nästla sig in totalt. Boken finns i pocket.

GodNattOktober150pxOm mamma liksom jag är född på 70-talet och har bott i Göteborg skulle jag definitivt köpa debutanten Valle Wigers bok God natt, oktober som handlar om Adam som växer upp i Landala tillsammans med en inte så trevlig pappa och en väldigt hunsad mamma. Mycket bra och inte alls lika eländig som det låter. Vi följer Adam från Landala, till studierna på Hvitfeldska, utekvällar på Kompaniet och Magasinet och jag blir helt nostalgisk.

Davidsstjarnor150pxGillar mamma deckare? Då vill jag tipsa om Kristina Ohlssons nya bok Davidsstjärnor, som är den absolut bästa deckare jag läst på länge. Om mamma, liksom jag, gärna läser deckarserier i ordning ska du istället satsa på första boken i böcker. Den heter Askungar och finns i pocket.

EnOroligGrav150pxEn inte alls blodig, men riktigt bra deckarserie är Elly Griffiths serie om arkeologen Ruth Galloway. Här kombineras mordhistorierna med arkeologiska fynd och senaste boken är alldeles färsk och heter En orolig grav.

Feberflickan150pxÄr skräck mammas grej? Utan speciellt mycket blod, men krypande läskig är Feberflickan av Elisabeth Östnäs. Klassisk, mystisk skräck av bästa kvalitet.

BoelOchOsckar150pxLite trevligare och mycket sorgligare är Josefine Sundströms bok Boel och Oscar om vänskapen mellan en ung kvinna och en mycket gammal man. En riktigt fin historia som kräver pappersnäsdukar. Boken är alldels ny i pocket.

en-man-som-heter-ove150pxLika sorglig och minst lika fin är En man som heter Ove av Fredrik Backman. Ove är nybliven pensionär och villakvarterets självutnämnde polis. En riktigt irriterande granne som gör sig ovän med alla. En riktigt varm och härlig historia om hur det blir när en ny familj flyttar in på gatan.

allt_jag_onskar_mig150pxJag är total frankofil, trots att jag inte kan ett ord franska. Bra då att det finns översatta böcker! Allt jag önskar mig av Grégoire Delacourt handlar om Jocelyne som bor i den lilla staden Arres. Hon äger en sybehörsaffär, är gift med Jo och har barn som just flyttat hemifrån. En vanligt, ganska tråkigt liv. Så övertalas hon av sina väninnor att spela på lotto och det slumpar sig så att hon vinner drygt 18 miljoner euro. Tala om att livet tar en vändning.

fiskar_andrar_riktning_i_kallt_vatten150pxOckså översatt från franska, men av en kanadensisk författare med polska rötter är fina Fiskar ändrar riktning i kallt vatten, som handlar om den värsta isstormen i Quebec någonsin och vad som händer då människor i ett hyreshus faktiskt måste börja prata med varandra.

Lycka till nu med bokköpen till alla mödrar. Min mamma brukar få en trave sommarläsning varje vår. Själv lär jag knappast få några böcker. Det är nämligen bara mamma som vågar köpa böcker till mig.

Linda Odén
Pedagog, egen företagare & bloggare

2 KOMMENTARER

  1. Så synd att du får sluta jobba på Lerums gymnasiet. Det är synd att det inte är fler som väljer att studera där och att det drar in tjänster.

    Tack för boktipsen!

    /Karin

    • Det ska bli spännande med nytt jobb, men för de lärare som blir kvar på gymnasiet kommer nästa år att bli tufft då det inte handlar om att eleverna inte söker till Lerums gymnasium, utan om besparingar. Programmet jag arbetar på får till exempel fler elever som det ser ut nu. //Linda

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here