20130411125353nyhet_huvud

I förra veckan träffades företrädare för Lerums kommun och Svenska kraftnät för att diskutera den planerade kraftledningen i Gråbo. Lerumspolitikerna vill ha svar på flera frågor, och samtidigt växer motståndet mot kraftledningen bland Gråboborna.

Just nu pågår samråd om den planerade 400-kilovoltsledning som Svenska kraftnät vill bygga mellan Stenkullen och Skogssäter utanför Trollhättan. I tisdags förra veckan träffades representanter från Lerums kommun och Svenska kraftnät för att diskutera frågan.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Anna-Lena Holberg (M) ställde kommunen bland annat frågor till Svenska kraftnät om hur de ser på möjligheten att lägga de nya ledningarna i den befintliga sträckningen, och om vilka effekter man ser av att gräva ned kabeln på vissa sträckor. Svenska kraftnät ska nu återkomma till kommunen med svar.

– Vår utgångspunkt var att ingen mer mark ska tas i anspråk och att vi ser det som uteslutet att bygga nya ledningar genom ett område där vi har planer på att utveckla och bygga såväl bostäder som industrifastigheter, säger hon.

Närvarande vid mötet var också kommunstyrelseledamoten Anna-Lena Mellquist (S), som ersättare för oppositionsrådet Dennis Jeryd, samt flera tjänstemän, bland dem Per Sahlin, chef för sektor Samhällsbyggnad och Pierre Bolvede, chef för mark- och projektenheten.

Även Lerum Energis vd Mats Jakobsson och Härryda Energis vd Bernt Hansson var på plats för att träffa de fyra representanterna för Svenska kraftnät.
– Bernt har tidigare arbetat med dessa frågor och bistår oss med specialkompetens, säger Anna-Lena Holberg.

Senast den 22 april ska Lerums kommun yttra sig över den planerade kraftledningen. Enligt Holberg kommer Lerum troligtvis också att, utöver sitt eget yttrande, skriva ett gemensamt yttrande från Lerum, Ale och Lilla Edets kommuner.

– Vi hoppas att Svenska kraftnät tagit till sig något av de synpunkterna vi hade. Vi kommer att jobba vidare för att kraftledningarna ska få så lite negativ effekt som möjligt för Lerums kommun och Gråbo, säger Anna-Lena Holberg.

Vid mötet överlämnades en protestlista med cirka 750 namnunderskrifter, främst från Gråbobor, till Svenska kraftnät.
Gruppen protesterar mot den föreslagna dragningen K, som enligt planerna passerar mellan Olstorp och Gråbo, mycket nära Stora Lundby kyrka, på väg till stationen i Stenkullen.

Man skriver att det är tillräckligt illa med de tre befintliga stora kraftledningarna, och menar att den nya ledningen skulle genomskära Gråbo på ytterligare ett ställe.
Dessutom menar man att ledningarna skulle ligga alldeles intill den nybyggda Ljungviksskolan och den nybyggda förskolan. Den nya skolvägen från Olstorp skulle hamna under kraftledningen. Både skolan och dagiset skulle bli helt omringade av kraftledningar, menar man.

”Man kan inte täcka ett helt samhälle med kraftledningar. Gråbo samhälle har redan tillräcklig andel kraftledningar och kan inte ta ansvar för fler”, skriver man.

Läs artikel på Lerums Tidnings hemsida…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here