Jag heter Fredrik Ström, och bor i Gråbo med min familj, snabbt räknat har jag bott här i 35 år. Känner som många andra när jag ser mina gamla skolor rivas, har själv gått på både Röselid och Hjällsnäs, mina barn har oxå gått i dessa skolor. Jag har gått och cycklat i till och från skolorna, mina barn har oxå gjort detta på ett säkert sätt i alla år. Det är lite vemodigt men samtidigt väldigt spännande och väl behövligt, verkligen hög tid att göra något bra och nytt åt vårt Centrum. Nu när jag fick chansen att skriva några rader på Gråbo.nu vill jag ta upp några av mina tankar och funderingar om förtätning och framtid i nya Gråbo.

Förtätning detta otroligt populära ord, särskilt bland beslutsfattare. Frågan vi ställer oss är hur förtätade vill vi bli, och till vilket pris? Ordet förtätning får mig direkt att tänka på ”Nya Gråbo” och den nya detaljplan som som Sektor Samhällsbyggnad lämnat in till Komunstyrelesen för godkännande och utställning.

Helt plötsligt har detta fantastiska ord ”förtätning” tagit nya höjder, det finns ingen hejd på det. Men till vilket pris ? och hur förtätade vill vi på landsbyggden bli kan man fråga sig. 400 nya hushåll på väldigt liten plats kan tyckas imponerande men är det värt det? Vill vi verkligen offra säkra gångstråk cykelbanor och vårt bilfria torg för denna förtätning ?

Gråbo centrum och Torg har i 50 års tid varit ett lungt och trafiksäkert område med bra gångstråk som förbinder bl.a. Röselidskolan med torget och segerstaden, hela området har varit totalt bilfritt, och fritt från avgaser. Våra barn har kunnat röra sig fritt i området och tidigt kunnat gå själva till skolan, utan att behöva röra sig på trafikerade vägar. Hela torget har varit bilfritt lungt och säkert. Idag parkerar vi i utkanten av centrum, utanför Bonum och Netto, och utmed Hjällsnäsvägen, där det finns pendelparkeringar samt minder parkeringar till före detta hjällsnässkolan.

Genomtänkt, bra och miljöriktigt, framförallt trafiksäkert, vi var före vår tid när det planerades. Vill vi verkligen nu en bit in på 2000-talet offra detta för den populära förtätningen? Vill vi verkligen ta bort samtliga Gång och Cyklelbanor till förmån för biltrafik? Vill vi ha bilvägar hela vägen in till Hjällsnäshallen, finns verkligen behovet att ha med sig bilen nästan in i omklädningsrummet? Vill vi verkligen ha bilparkeringar och biltrafik mitt på torget? Frågorna är många, min önskan är att även i framtiden kunna ta en prominad till Torget för att handla, eller kunna röra mig fritt till fots i området utan att behöva gå på trafikerade vägar.

Jag vill att våra barn ska kunna gå säkert till skolan utan att behöva gå på trafikerade vägar. Området Gråbo centrum är faktiskt inte så stort i kvadratmeter, de flesta orkar gå igenom. Varför inte ta vara på det som faktiskt är bra, och som fungerar, bygga om och förnya det som är mindre bra.

FredrikStröm200px
Fredrik Ström

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here