"Innovativt återbruk och cirkulär ekonomi" av Eva Andersson

Förra helgen var jag på Hultet och lämnade en massa skräp, det är en underbar känsla att få iväg grejer och skräp som man inte har användning för längre.

På Hultet var inte jag ensam kan jag säga, väldigt många var där och gjorde samma sak som jag. Containrarna står så fint uppradade och det är bara att sortera skräpet i rätt binge. Brännbart, järn, stoppade möbler, plaster, glas, keramik m.m. Helt fantastiskt!

Det skulle vara kul att följa skräpet ett steg till, för att se vad som hände med allt som vi sorterar, vad det blir av det. Troligtvis blir det uppeldat så det blir till värme eller så blir det nermalt och möjligtvis blir någon form av återvunnet material. Vi kan ju återvinna pappersmassan ända tills fibermassan blir så dålig så att det bara lämpar sig till att elda upp det.

Jag tror jag tänkte lite mer den dagen än andra gjorde, för jag hade precis varit på sopplunch och hört ett föredrag av Tobias Jansson som pratade om Cirkulär ekonomi. Hur affärsnytta och resurseffektivitet kan gå hand i hand.

Där tog han upp att Cirkulär ekonomi skapar jobb – fler behövs inom service, underhåll av produkter och hantering av material.

Tobias pratade vidare om avfallshierarkin, där:

  • Steg 1 är att minimera mängden avfall genom ändrat konsumtionsmönster
  • Steg 2 är återanvändning- det är ju en hanteringsform som idag främst hanteras av ideella verksamheter. Återbruk är ju numera en vanlig företeelse på många återvinningscentraler.
  • Steg 3 Återvinning- där papper blir nytt papper, glas blir nytt glas
  • Steg 4 Energiutvinning- brännbart avfall används för att alstra värme.
  • Steg 5 Deponering- detta gäller avfall som inte kan användas som en resurs.

När man tänker i cirkulär ekonomi så tänker man bland annat till, innan en produkt skapas vad den kan ha för roll i en nästa fas, inte bara i form av återvinning utan i en annan form av innovativt återbruk.

Han visade upp en plånbok som var gjord i ett material som var omsytt av en brandslang, han visade även på en golfpegg som bestod av kalk som när den blev kvar på gräsmattan fungerade som kalkningsmedel när den löstes upp. Han fick oss att tänka tanken att hyra byxor för en viss summa per månad, när man hade tröttnat på byxorna lämnade man tillbaka byxorna till tillverkaren som hyrde ut dom igen eller sydde om dom till något annat.

Chansen är då större att byxorna, när de produceras från början görs i bättre kvalité eftersom ägaren till byxorna ser mer långsiktigt på sitt ägande.

Jag tror väldigt mycket på återbruk, förr var det väldigt vanligt med återbruk men under de senaste årtiondena har det blivit mycket mer, av en slit och släng mentalitet. De flesta av oss är drabbade av den mentaliteten, men det går att tänka om och tänka till.

Jag hoppas mycket på att vi i kommunen ska få till en ny Återvinningscentral med ett spännande Återbruk i Stenkullen inom rimlig tid.

Eva Andersson (c) Gråbo
Eva Andersson
Ledamot Kommunstyrelsen för Centerpartiet

Illustration: Steven Goodwin
Foto: Michael Holmberg

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here