ÅsaM200x300pxSå här i semestertider så händer det något med mig, och kanske även med andra. Det är som att sinnena vaknar till liv och upplevelser och intryck tas in med mycket större intensitet och får mer betydligt mer uppmärksamhet än under resten av året.

Fåglarna som sjunger en tidig morgon, vinden som får löven att prassla, igelkotten som går sin promenad, vågorna som bryts mot klipporna.. Känslan av den ljumma vinden som fläktar under cykelturen, kroppen som sakta vänjer sig vid det kalla vattnet innan doppet, de små regndropparna på handen som varnar för den rejäla skur som snart ska komma.. Allt detta tas in av sinnena och upplevs så starkt i samband med att tempot i livet sänks och stressen släpper lite av sitt grepp kring oss.

I min släkt så har vi en förkärlek för solnedgångar. Ni känner säkert igen er i det, jag tror inte att vi är ensamma. Men det märkliga är ju att solnedgång förekommer varje dag, året runt och ändå är det just på semestern vi uppmärksammar det som sker och tar oss tid att riktigt njuta.

SolnedgångFotö660pxFör många år sedan myntades ett uttryck som vi i vår släkt fortfarande använder flitigt – ”Nu é det fint!” Från början var det en ung tonårstjej brist på passande ord för att beskriva känslan av att från husvagnsfönstret se solens sista strålar belysa några snöklädda fjäll i fjärran. Det var ett oerhört vackert skådespel att se skiftningarna läggs fjällets sidor och fjällen fick sedan för alltid heta sagofjällen i min värld. Alltså sades orden ”Nu é det fint!” väldigt många gånger under den semesterresan och uttrycket har seglivat överlevt..

Nyss hemkommen från en vecka på Fotö har uttrycket återigen använts flitigt. Att från första parkett, kväll efter kväll, få se den rödfärgade solen hitta sin väg ner bortom havet och på vägen färga himlens skyar rosa är obeskrivligt vackert. ”Nu é det fint!” alltså.. 🙂

Dessutom är ju det bästa med naturens skådespel att det är gratis! Alla har vi rätt att njuta eftersom ingen kan hävda att de äger det som sker eller ta betalt för att du njuter. Så passa på – sitt en extra stund med en kopp kaffe och njut av sommaren för nu – ”Nu é det fint!”

Åsa Magnesköld

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here