Eva Andersson är nöjd med den upprustade och uppfräschade grusbanan för ridning och löpning, och asfalt för dem som hellre tar sig fram på hjul.

En glad och stolt Eva Andersson blickar ut över banvallen i Gråbo.
Hon pekar på skyltarna som visar avstånd till Göteborg, Gråbo, Sjövik och Björboholm.
– Titta så fint det är. Jag är jättestolt!, utropar hon.
2008 skrev hon en motion för Centerpartiet om att göra i ordning banvallen, och i sommar är den äntligen klar.

Eva Andersson poängterar att hon inte är ensamt ansvarig för att projektet blivit av, men hon är glad över att ha varit med.
– Jag tänker så här ibland när jag åker förbi: Vad roligt att se någonting som man har varit en del i att verka till. Sen är det många fler saker som gör att det blir av; att det finns pengar och att andra tycker samma. Men jag var med och initierade den, säger hon.

Projektet har kostat cirka sju miljoner kronor och resultatet är en 17 kilometer lång sträcka med både grus och asfalt från kommungränsen i Stannum till Bohlins torg i Sjövik.

Nu är projektpengarna slut men Bengt Holm, trafikingenjör på Lerums kommun, säger att de hoppas på mer.
– Vi skulle vilja ha gjort några småsaker till. Belysning, gärna längs hela sträckan, men framför allt Björboholm – Gråbo och Stannum – Gråbo. Där ska ungarna gå till skolan och det är helt beckmörkt, säger han.

Både Bengt Holm och Eva Andersson säger att det behövs rastplatser längs med vägen. Gärna vid tågets gamla anhalter.
– Det kan ju vara lite kul att ha Mjörn, Annekärr och Björboholm och så vidare. Men det viktiga är att man får upp lite bänkar och papperskorgar längs vägen, så att man kan göra längre utflykter, säger Eva Andersson.

Hon tycker att satsningen ligger rätt i tiden, dels med tanke på miljön men också vad gäller trafiksäkerhet, folkhälsa och turism.
– Visst har det kostat pengar men nu kan vi använda banvallen till mycket mer. Barn kan åka inlines på den, man kan cykla och rida på den och springa på både hårt och mjukt underlag, säger hon.

Bengt Holm säger att visionen i framtiden är att fortsätta leden Mjörn runt.

Alingsås kommun är redan med på tåget men trafikverket måste också ställa upp med delfinansiering.

Eva Andersson ser fram emot att i framtiden kunna cykla upp till Brobacka i Alingsås, men först och främst hoppas hon på en ordentlig invigning, med pompa och ståt, av den etapp som nu är klar.

Av Lerums Tidnings hemsida…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here