evaanderssonVi har precis lagt en mathelg bakom oss. Många av oss har tillbringat helgen med nära och kära, samlats kring borden fulla med lammstek, potatissallad, sill och ägg i alla former. Att äta mat är verkligen en högtidsstund och en källa till glädje.

Sedan matfusket med hästköttet blev ett faktum har fler och fler börjat fundera på om man kan lita på det vi köper. Därför hörs röster om ursprungsmärkning även för processat kött, något som jag anser att vi behöver få till. Det måste finnas ett ansvar när det gäller produktens resa från jord till bord.

Många har blivit intresserade av att veta var produkterna kommer ifrån. Jag själv väljer svenskt kött för jag vet att vi i Sverige har världens strängaste djurskyddslagstiftning, det betyder mycket för mig att veta att djuren haft ett bra liv. Inga klippta grisknorrar eller hönsnäbbar m.m. När det gäller EUs lagstiftning så ligger den långt efter och när det gäller länder utanför EU finns det ofta inga regler alls för djurskyddet. För mig är det också väldigt angeläget att behålla svensk livsmedelsproduktion så vi får ha kvar öppna landskap, där djuren är med och skapar biologisk mångfald.

Ett aktuellt ämne idag är ju frågan om antibiotikaresistens, det har inte utvecklats någon ny penicillinsort sedan länge. Därför är det viktigt att det vi äter, inte för med sig att vi blir antibiotikaresistenta. I Sverige är det förbjudet sedan lång tid att använda antibiotika i förebyggande syfte, redan 1986 slutade vi med att generellt blanda in doser av antibiotika i foder till djur som inte var sjuka. Sverige har därför ett mycket gynnsamt läge när det gäller resistens mot antibiotika.

En del anser att vi bör minska på köttkonsumtionen på grund av växthusgasutsläppen och visst kan man göra det valet. Det finns ingen anledning att vräka i sig billigt importerat kött eller slänga mat som man inte orkar äta upp eller hanterar på rätt sätt. Vi behöver göra medvetna val varje dag när det gäller vad man inhandlar och äter, köp hellre en köttbit som är svensk och i bästa möjliga mån närproducerad och njut. Den mat som köps in måste ätas upp, för mat som är producerad, förädlad och transporterad till ingen nytta, har en stor negativ klimatpåverkan och är helt i onödan.

Vi kan alla göra en insats. Ett sätt att värdesätta svenskt lantbruks miljö och djuromsorgsåtgärder är just när vi handlar eller upphandlar vår mat. Så länge offentliga och privata konsumenter sätter lågt pris som första prioritet betyder det oftast import från länder med lägre miljö och djuromsorgsprestanda.

När jag kom till Hjällsnäs för 34 år sedan så fanns det sju mjölkgårdar där, idag finns det ingen. Gråbo ska bli Sveriges första hållbara tätort, det ska bli spännande att både följa och vara delaktig i det arbetet. Om vi bryr oss om vad maten som vi äter innehåller, hur den producerats och var den kommer ifrån, betyder det att vi som konsumenter måste tänka till och välja god kvalité även om det är lite dyrare. Då kanske det kan växa fram nya råvaruproducenter runt omkring oss i kommunen.

Eva Andersson
Egen företagare och
ledamot i Kommunstyrelsen
för Centerpartiet

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here