”Välkommen till frukost i missionskyrkan,
Du får bara vara här om du inte är man.”
”Det är frukost för damer här idag
Det tycker vi är väldigt bra!”

Frukost1

Den glada, klämmiga sången framförd av Camilla, Åsa, Rebecca och Anna-Maria fyller den stora salen där väldigt många förväntansfulla kvinnor samlats för att äta gott och få höra vad Ylva Eggehorn har att säga till oss kring ämnet

Kraftkällor – att orka en dag till

Men för att orka lyssna så måste man ha något i magen och på en damfrukost finns det i överflöd. Ett härligt frukostbord med både yoghurt, gott bröd, pålägg, grönsaker, frukt och kex. Och till det både juice och kaffe.. Mums! Ett stort antal män ser hela tiden till att borden är välfyllda och att kaffekopparna fylls på. Frukosten avnjuts och många intressanta samtal sker samtidigt kring de många borden.

Frukost2

Med mat i magen sätter vi oss tillrätta för att lyssna. Ylva talar engagerat och med utgångspunkt i sitt eget liv och hennes egna erfarenheter kring hur ett barn klarar av att bli vuxen. Vilka styrkor och krafter tar man med sig? Och hur kan man använda sig av dem som vuxen?

Frukost3

Framförallt lyfter Ylva fram det som hon kallar ”Kroppsminnen” – starka minnen som ingen kan ta ifrån dig. Det handlar inte om minnen som finns i ett fotoalbum eller någon berättat för dig utan minnen som ger en tydligen och stark känsla i kroppen. Minnen som är till för att ge dig kraft. Barn är kompetenta och skickliga i att ta hand om dessa minnen. Och de minnena får oss sedan, som vuxna, att gå vidare. De är som gyllene skrin i sagornas värld. Ska sparas för svårare stunder och användas när behovet uppstår. Kan också kallas ”De lysande ögonblicken”. Ylva berättar t.ex om hur minnet av en ljusfläck på golvet i hallen och värmen från den ännu idag ger henne en varm och god känsla inuti.

Ylva pratar också om Vackra saker – minnen att plocka fram ur barndomens gömmen. Vad fanns det som var vackert i din barndom som dröjt sig kvar i ditt minne?

Frukost4

Ylvas ord inramas av sång från samma kvartett som inledde samlingen. ”Bro över mörka vatten” och ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder” är sånger som handlar om kraft, mod och framtidstro.

Samlingen avslutas sedan med ytterligare lite kaffe och en god kaka innan vi går ut i det fina vädret, stärkta både till kropp och själ!

Damfrukost i Missionskyrkan är det en gång varje termin och samlar kvinnor i alla åldrar – hjärtligt välkommen med nästa gång du också!

Åsa Magnesköld

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here