Tänk dig att ge växande, aktiva och nyfikna barn och ungdomar en god grund för en hälsosam och frisk livsstil som fungerar i vardagen och resten av livet. En naturlig kost på gammelmormors vis med rena råvaror utan tillsatser, närproducerad och miljövänlig så långt det är möjligt.

Jag heter Cecilia Blidö och är friskvårdsföretagare i Lerum. En del av er känner mig nog mest som ”Cecilia of Sweden” eller ”Cecilia massör”. Jag är kroppsterapeut, kostrådgivare och skribent på Kostrådgivarna.se, en av Sveriges största hälsosajter. Jag har också grundat ett hjärteprojekt för barns hälsa, Naturlig Mat i Skolan. Jag bor i Gråbo, är tvåbarnsmamma och gift med Fredrik. Javisst, vi har villa, kombi och en katt. Familj standard ett A.

Gråbo är en ort i förändring. Det kan komma att bli fantastiskt bra. Om vi alla hjälps åt och också tillåts att bidra, ser nyfiket på dörrar som öppnas med nya möjligheter. Gråbos nya skolor är en stor del i den aktiva förändringsprocessen.

Min dröm är att vi ska få fler pigga och friska barn. Hjärteprojektet Naturlig mat i skolan verkar för att öka medvetenhet kring kostens kraftfulla inverkan på hälsan.

Aktuell forskning visar att ungefär var femte barn är överviktigt idag och det finns rapporter om att koncentrationssvårigheter ökar i skolorna liksom förskrivningen av mediciner för barn med NPF-diagnoser. Det är alarmerande och jag ser kosten som ett mycket viktigt verktyg för att på naturlig väg underlätta koncentration, prestation och förebygga ohälsa för barn och unga.

Du är garanterat noga med vad du tankar din bil med, ellerhur? Din hund eller katt får säkert ett utvalt foder som är anpassad efter deras behov? Det är ganska självklart. Om du går på zoo skulle du sannolikt respektera skyltar vid de stora djurhägnen där de står ”Mata ej djuren – våra djur har en noggrant kontrollerad diet. De kan bli sjuka eller rent av dö om de får fel föda”. Men funderar du lika noga över vad du själv stoppar i dig? Vad barnen äter? Vad skolan serverar för mat som barnen ska prestera på, klara svåra prov och hålla sams med kompisar på medan du är på jobbet? De alarmerande ohälsotalen, kan det ha någonting alls att göra med bränslet vi förser våra kroppar med?

Tänk dig en dag, en helt vanlig dag. För att göra det lite roligare kan du tänka på en fredag, med en förväntansfull helt ledig helg framför dig. Sista jobbdagen. Sedan hem för lite fredagsmys med familjen.

Vad äter en helt vanlig 12-åring en vanlig fredag?

  • Frukost 1 skål fruktyoghurt med flingor, 1 mugg O’boy, 1 smörgås med ost. 1 glas juice – mamma har sagt att det är viktigt med c-vitamin.
  • Mellanmål 1 kexchoklad – viktigt att fylla på med ny energi så man orkar en hel dag.
  • Skollunch Pannkakor m sylt, 1 glas mellanmjölk, äpple – vill inte ha grönsaker och gillar inte keso
  • Mellanmål 1 liten tetra Mer Pärondryck och 1 st chokladboll – på skolans café.
  • Middag 1 Pizza, 1 st läsk, cola 50 cl. – Mamma o pappa har jobbat hela veckan, alla är trötta så vi tar hämtmat från pizzerian. Det är fredag och lång kö. ALLA tänkte samma tanke.
  • Fredagsmys 1 skål blandat plockgodis, 1 st läsk, apelsin 50 cl – Hamnar framför tv-n med Gladiatorerna eller spelar dataspel

Känner du igen dig? Skulle det kunna se ut så här hemma hos er?

Hur mycket socker får en 12-åring i sig på en helt vanlig dag som äter så här? Mellan tummen och pekfingret, 126 sockerbitar. Eller nära nog ett halvkilo. Varje fredag.
Sockersked-Naturlig-Mat-i-Skolan
Socker omvandlas till glukos i kroppen och fungerar som explosivt turbobränsle. Det ger energi, går snabbt ut i blodet och höjer blodsockret snabbt. Det kan vara bra om du ska åka vasalopp eller rädda dig från sabeltandade tigrar som jagar dig på savannen. Men hur ofta händer det en 12-åring en helt vanlig dag som befinner sig i skolan? Och hinner en 12-åring med känslighet för hyperaktivitet, förbruka det explosiva turbobränslet (som den inte behövde alls just då)?

Inte så särskilt ofta, mig veterligen. Vad gör kroppen då? Det finurliga är att det skickas en signal till bukspottskörteln som ser till att hormonet insulin tar hand om överskottet av socker som vi inte gör bruk av. Insulinet säger ”tjohej” till stresshormonet kortisol och undrar vad vi ska göra med all turboenergi. Kortisolet kliar sig i huvudet och säger: ”Vi sparar det. Ingen vet när vi får nytt bränsle. Det kan dröja länge till nästa gång. För säkerhets skull sparar vi det på ett ställe där det kan komma till snabb användning, helst runt buken”. ”Men hur?” undrar insulinet. Kortisolet svarar: ”Lagra in det som fett, det är du bäst på. Ingen vet när vi hamnar i svälttider. Vem vet, det kan bli ransonering imorgon eller bli missväxt eller så kan värsta ovädret vi upplevt i mannaminne dyka upp och då vet ingen när vi får mat härnäst”. Så tänker våra stenålderskroppar med fininställda fantastiska stenåldersystem.

Inte tänker stenåldershormonerna på att vi per automatik kan gå till bamba dagen efter igen och fylla på nytt turbobränsle eller ta ett nytt glas juice ur kylen till frukost. Fylla på med över 100 nya sockerbitar genom maten varje dag. Kan det på något sätt bidra till att var femte barn lider av övervikt? Och att hyperaktivitet ökar och att medicinering med amfetamin förskrivs i högre utsträckning till barn med NPF-diagnoser? Kan det vara så att bränslet du tankar kroppen med påverkar hälsan?

Kan det också vara så fantastiskt att man kan göra andra kostval som ger barn och ungdomar rätt förutsättningar till bra inlärning, prestation och koncentration i skolan på naturlig väg? Ja, det är jag säker på. Det finns massor vi kan göra för att få piggare och friskare barn.

Cecilia Blidö
Cecilia Blidö
Lic Kostrådgivare
grundare av Naturlig Mat i Skolan

Nyfiken på att veta mer? Besök www.naturligmatiskolan.se 
Tusentals stödjer namninsamlingen, skriv på du också på den här sidan…

Till vardags hittar du mig i Lerum på www.ceciliaofsweden.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here