Möte i Gråbo ”medskapandegrupp” – anteckningar från mötet

Plats: Centrumkyrkan, Mjörnbotorget
Tid: 9 oktober kl 19.00-21.00

Deltagande:
För Stora Lundby Samhällsförening- Christer Santesson, Jan Kuuse
För Gråbo företagarförening – Hans Hellberg
För Svenska Kyrkan – Frida Vikström, Mattias Algotsson var ej med
För Centrumkyrkan – Mikael Tilly
För Lekstorp IF – Dan Nilsson har meddelat förhinder
För Hembygdsföreningen – Irene Johansson , Solvig Hermansson
För Missionskyrkan – Gunilla Lindell, Peter Sävinge var ej med
För Nääs & Co – Christer Harling
Från kommunstyrelsen – Dennis Jeryd, Annelie Lundström,
Från kommunfullmäktiges
Gråboberedning – Robert Blomberg, Mona Eriksson
Från Lerums kommun: Åsa Qvist
Christian Mattson, sammankallande

1. Hur ska gruppen se ut för att vara representativ för Gråbo?
Christian för fram förslag till organisation för medskapande i Gråbo. Förslaget bygger på resultat av diskussion vid förra mötet.

Gruppen diskuterar förslaget och enas kring följande organisation:

– Det praktiska arbetet i olika frågor utförs i särskilt tillsatta grupper som 5-7 personer. Dessa grupper ska ha en tydlig uppgift, t ex skolvägarna, städning på torget, eller liknande. När uppdraget är utfört ska sådana grupper upplösas. Dessa rapporterar till styrgruppen. Arbetsgrupperna ska väljas så att olika åldrar finns med, olika kön, olika bakgrund mm.

– En styrgrupp skapas som styr arbetet i de arbetande grupperna ovan. Styrgruppen har närmast administrativ karaktär och är länken till kommunstyrelsen, och till referensgruppen som nämns nedan.

Strygruppen tillsätts av referensgruppen och består av 7 personer. Två av dessa tillsätts av kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens representanter får inte vara ordförande i styrgruppen.

– Referensgruppen är brett sammansatt och har sin bas i föreningslivet i Gråbo. Alla föreningar ska vara välkomna, men även personer som inte är föreningsaktiva. Referensgruppen tillsätter styrgruppen och arbetar fram bemanningen för de olika arbetsgrupperna. Referensgruppen väljer sin ordförande. Referensgruppen rapporterar till kommundelsträffen.

– Organisation för medskapande i Gråbo måste länkas till Kommundelsträffen i Gråbo för att skapa möjlighet för alla Gråbobor att ta del av arbetet. Det förutsätter att några kommundelsträffar genomförs varje år, t ex två. Antal bestäms slutligt ihop med kommunfullmäktiges ledning.
Gruppen diskuterar idén om en förslagslåda där kommundelsträffen initierar arbeten som medskapandeorganisationen ska ta tag i. Här konstateras bland annat

– att medskapandeorganisationen i Gråbo är skapad för att vara samarbetspartner med kommunstyrelsen i arbetet att utveckla Gråbo. Men dessutom kommer självkart egna idéer om vad som behöver göras i Gråbo att väckas. Dock måste detta skiljas från det arbete som görs tillsammans med kommunstyrelsen vilket ju är finansierat via kommunens budget. Det är viktigt att säkra finansiering av det som medskapandeprocessen arbetar med. Det motsatta skapar lätt besvikelser.
Gruppen diskuterar behov av deltagande från andra än de som nämns i organisationsförslaget ovan, t ex trafikverket, vattenfall, kommunens tjänstemän. Här konstateras bl a:

– de arbetsuppgifter som öppnas för medskapande via kommunstyrelsen är nästintill alltid av den karaktären att arbetet sker tillsammans med tjänstemän och andra utanför kommunens organisation. Det praktiska arbetet i arbetsgrupperna måste i stor utstäckning att ske tillsammans med andra. Hur det kommer att ske kommer att variera från fall till fall.
Gruppen diskuterar behov av att utveckla och förändra organisationen. Här konstateras bl a:

– Förslag till organisation enligt ovan förs fram till kommunstyrelsen för beslut. I beslutet bör framgå att organisationen ska utvärderas inom ett år. Det bör också framgå att kompletteringar kan behöva ske under gång, då alla organisationsdetaljer inte kunnat fångas av diskussionen som förts vid detta möte.

2. Nya skolvägar och Gråbo som besöksort för t ex ekoturism
Christian redovisar sammanfattning av vad gruppens förra möte om detta. En skriven sammanfattning delas ut.
Gruppen utser Irene att ta fram en arbetsgrupp enligt organisationsförslaget ovan, som ska arbeta vidare med frågan. Irene utses att vara sammankallande i en sådan grupp. Motsvarande process pågår i kommunen. När Irenes grupp är klar kontaktar Irene Christian för att finna former för fortsatt arbete.
Detta innebär att organisationsförslaget tillämpas före det är behandlat i KS, vilket beräknas ske den 7 november.

3. Skötsel av bland annat torget
Nya skolvägar och ekoturism är frågor som kommunstyrelsen öppnat för medskapande. Skötsel av torget har inte behandlats på samma sätt. Däremot finns ambitionen i kommunen att som fortsättning av pågående planarbete höja kvalitén i centrum avseende de offentliga ytorna.
Gruppen väljer att utse en arbetsgrupp för att kunna vara medskapande i den processen.
Christer Santesson utses till att ta fram en sådan grupp. Christer är sammankallande i gruppen. Christer kontaktar Christian när gruppen är klar för att ”starta medskapandet”.
Även detta är en interimistisk tillämpning av organisationsförslaget ovan.

Nästa möte
Bestäms till 13 november kl 18.00 i Centrumkyrkan.

Christian Mattson

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here